Lekte Lieberman over Trumps 'Deal van de Eeuw'?

Wednesday, January 02, 2019 |  Redactie Israel Today
De in Londen gevestigde Arabische krant Al-Hayat citeerde verklaringen van hoge ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit (PA) dat de voormalige Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman hen twee weken voor zijn aftreden details had gegeven over het vredesplan dat door de Amerikaanse president Donald Trump was aangekondigd als 'Deal van de Eeuw'.

Volgens citaten uit de krant zou het plan een Palestijnse Staat inhouden op het gebied van de Gazastrook, en autonome gebieden op de Westbank, waaronder de gebieden van de A-zone die volgens de Oslo-akkoorden onder volledig PA-bestuur staan, en kleinere delen van de huidige B- en C gebieden.

De Israëlische nederzettingen zouden intact blijven. Israël zou ook doorgaan met het controleren van de controleposten op de 'Westbank' en de grens­overgangen en de waterbronnen. Volgens het plan zou het Israëlische leger aanwezig blijven in de Jordaanvallei en zou een groot deel van 'Oost-Jeruzalem' onder Israëlische controle blijven.

Tot zover het bericht in de Arabische krant, dat door Avigdor Liberman werd ontkend. Vanuit zijn kantoor werd gezegd dat men een dergelijk plan nog nooit heeft gezien en dat de Amerikanen ook geen details van het plan aan enige Israëli hadden doorgegeven. Het was niet zeker of het plan zelfs al is voltooid. 'Het bericht is gewoon onjuist,' zeiden ze in het kantoor van Lieberman.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.