Jeruzalemse docente beledigt studente in uniform

Wednesday, January 02, 2019 |  Redactie Israel Today
Een studente aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, die tevens dienst doet in het Israëlische leger, werd door haar docente berispt omdat zij in uniform verscheen voor een lezing.

Afbeelding: De Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, Mount Scopus (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Volgens een reportage van de Israëlische televisiezender KAN zou een Arabische medestudente de studente hebben lastiggevallen, omdat ze in uniform was verschenen. Na de lezing klaagde de soldaat bij haar docente over het gedrag van de Arabische studente. Maar in plaats van deze te waarschuwen, was het de soldaat die door de docente, dr. Carola Hilfrich, werd berispt en toegeschreeuwd, hoewel de soldate erop wees dat er zelfs een curriculum voor soldaten op de universiteit bestaat.

'Dat is niet onze klas', antwoordde de docente en vervolgde: 'Je kunt niet zo naïef zijn om hier in uniform te zitten en te verwachten dat je als een burger wordt behandeld. Je bent een soldaat van het Israëlische leger en je wordt als zodanig behandeld.'

De verbaasde studente zei dat ze niet wilde deelnemen aan een politieke discussie en dat ze in het leger diende om het land te verdedigen. ''Stoort het u, dat ik in uniform in de klas zit?' vroeg de studente.

'Er zijn mensen voor wie de burgermaatschappij net zo belangrijk is als het leger voor jou. Je moet hun prioriteiten accepteren zoals ze jouw prioriteiten accepteren,' was het antwoord van de lerares, die er daarna aan toevoegde: 'Als je nog iets te zeggen hebt, schrijf dan een brief. Ik heb andere dingen te doen. Ik heb genoeg gehoord en gezegd wat ik denk. Je hebt zelfs geen respect voor mijn tijd'.

Het gesprek werd opgenomen door een andere studente die er verbaasd over was. Het incident veroorzaakte ook verontwaardiging in de netwerken. Velen eisten niet alleen een verontschuldiging van de universiteit, maar ook het ontslag van de Docente.

De organisatie Im Tirtzu riep minister van Onderwijs Naftali Bennett op om de docente te ontslaan. 'Dit is een nieuw dieptepunt voor de Israëlische academie', aldus een verklaring. 'Als de academische code van de ethiek niet kan worden afgedwongen, is het zinloos en brengt het geen verandering.'

De Hebreeuwse universiteit reageerde dinsdag op het incident en gaf een verklaring uit: 'De Hebreeuwse Universiteit respecteert al haar studenteen, inclusief degenen die tijdens hun militaire diensttijd studeren, of het nu gewone soldaten, beroepsmilitairen of reservisten zijn. Deze studenteen krijgen indien nodig ook extra academische ondersteuning. De leiding van de universiteit veroordeelt respectloos gedrag onder studenten en tussen studenten en faculteitsleden. De universiteit en de docente bieden hun verontschuldigingen aan de studente die zich gekwetst voelde, en we zullen blijven werken aan een sterker persoonlijk gevoel van veiligheid voor elke student'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.