Groeten uit Israël: Politiek is saai? Hoe komt u erbij!

Wednesday, January 02, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ook vandaag is de hemel blauw hier in Israël. Maar de stralende zon is misleidend, want het is ook nu nog met 9 graden betrekkelijk koel. Toen ik tegen half zeven uit de bus stapte, had ik het zo koud dat ik mijn handschoenen heb aangetrokken, die ik nu altijd in mijn jaszak bij de hand heb. Ook had ik bijna mijn muts tevoorschijn gehaald. Misschien glimlacht u nu wat, omdat ik 7 graden – dat was de temperatuur vanochtend – koud vind. Maar alles is nu een maal betrekkelijk, en ja, ik had het koud. Maar die lucht, die was prachtig.

En nu ik de dag toch met het weer begin, komt hier het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­daling. Ik het noorden kunnen hier en daar regenbuien ontstaan, die in de middag harder worden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,46 meter onder de zeespiegel.

Vandaag zal de regen zich dus opnieuw melden, nadat hij ene korte pauze had ingelast. Overigens zou de regen zich ditmaal hoofdzakelijk tot het noorden van het land beperken. En precies daar willen we hem ook hebben, omdat de regenbuien van de laatste tijd zich vooral op het midden van het land hebben geconcen­treerd, op de kust van de Shfela-regio, dat is het heuvelachtige gebied in midden-Israël, tussen de bergen van Judea in het oosten en de kustvlakte Sharon langs de Middellandse Zee. Hopelijk krijgt het Meer van Galilea nu echt veel water.

Een van de regenrijkste decembermaanden van de laatste tijd ligt achter ons, las ik gisteren. Sinds 1991, toen we de winter van de eeuw hadden, heeft het in december niet meer zoveel geregend als nu. Op verschillende plaatsen is in slechts één maand net zoveel regen gevallen als de helft van een jaar­gemiddelde. Erg hard regende het, zoals gezegd, aan de kust en bij ons in de Shfela-regio. In december viel er 300 tot 350 millimeter, wat meer dan het drievoudige is van wat een doorsnee-decembermaand zou vallen. In de buurt van de stad Kfar Saba zou er zelfs een flinke 415 millimeter regen zijn gevallen.

Ook in het noorden heeft het goed geregend. Maar tot nog toe duidelijk minder dan in het midden van het land. In het noorden van Galilea is tussen de 200 en 280 millimeter regen gevallen, aan het Meer van Galilea was het met 120-160 millimeter nog duidelijk minder. Het wordt dus tijd dat de regen zich op het noorden, op het meer, concentreert.
Laten we hopen dat ook januari een van regenrijkste januarimaanden wordt die we ooit in Israël hebben gehad. Ook met wat sneeuw in Jeruzalem zou ik geen moeite hebben.

Regen in Jeruzalem in december. Graag nog wat meer! (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Als ik vroeg in de avond thuiskom, kijk ik samen met mijn vrouw en vaak ook met mijn jongste zoon graag naar tv-programma’s op Netflix. Deze service is de afgelopen jaren hier in Israël heel populair geworden. Je kunt er ook steeds meer Israëlische producten vinden.
Maar er is een bijzonder goede Israëlische telenovela, die daar nog niet te zien is. Daarbij houdt hij ons vooral de afgelopen dagen in spanning. Het is echt de beste telenovela die we hier momenteel hebben. Nooit saai, bijna elke dag gebeurt er wel iets. Je hebt daar intriges, ruzie, tranen, vreugde, scheidingen. Zo is er bijvoorbeeld iemand die destijds beloofde om samen met zijn zojuist gestichte gezin door dik en dun te gaan. En dan wisselt hij plotseling, zonder enige waarschuwing vooraf, van partner. En een ander zette zijn partner van de afgelopen jaren openlijk buiten de deur. Hij vernederde haar compleet. Leden van verschillende kampen schreeuwen tegen elkaar voor de lopende camera en moeten met geweld de kamer uit worden gezet. Weer anderen worden beschuldigd van omkoping en corruptie, en voormalige vrienden weten niet of ze nu wel of niet aangifte tegen hem moeten doen. Ik kan u deze Israëlische productie echt aanraden. Elke dag wordt het spannender, want iedereen wacht op de grote dag, op 9 april. U weet nu vast wel waar ik het hier over heb, nietwaar?

Deze telenovela is nooit saai: de politiek in Israël

En nu serieus. Nee, het is niet allemaal even leuk wat er hier bij ons in de Knesset en in de nu begonnen verkiezingsstrijd afspeelt. Saai is het inderdaad nooit. Maar vaak zou ik het liever saai hebben dan hatelijke ruzies zoals in bovenstaande video te zien. Daar heeft de afgevaardigde van Likoed, Oren Hazan, die altijd weer in de krantenkoppen komt en vaak voor een bepaalde tijd uit de Knesset was gezet, een afgevaardigde van de partij Yesh Atid, Pnina Tamano-Schata, een 'leuk immigrantje' genoemd. In het Hebreeuws is dat 'Olat Machmad', en dat herinnert aan het Hebreeuwse woord 'Chayat Machmad', wat vertaald 'huisdier' betekent. Dat de afgevaardigde zich daar kwaad over maakte, is te begrijpen. Zij noemde Oren Hazan dan nog 'menoeval', het Hebreeuwse woord voor 'bastaard'. Het ging er dus ruig aan toe. En dat is helaas slechts een voorbeeld van de vele.

En dan noem ik ook het voorval van gisteren, toen de voorzitter van de Arbeidspartij, Avi Gabbai, zijn partijgenote Tzippi Livni (HaTnua) uit de gemeenschappelijke 'Zionistische Unie' smeet. Voor de camera, en zonder enige waarschuwing vooraf. Pure actie. Ik ben heel benieuwd wat er nog zoal gaat gebeuren voor de verkiezingen.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Bent u al gewend aan het jaar 2019? Zo meteen gaat we verder, ik bedoel met nieuw actueel nieuws uit Israël. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.