Netanyahu: ‘Jullie zijn onze beste ambassadeurs’

dinsdag 1 januari 2019 |  Redactie Israel Today
Tijdens een topconferentie met zo’n tweehonderd vertegenwoordigers van christelijke media uit de hele wereld, zei premier Netanyahu: ‘De Joodse staat heeft geen betere vrienden dan de evangelische christenen.’

Minister-president Benjamin Netanyahu spreekt christelijke media toe (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het Israëlische persbureau van de regering (GPO) hield half oktober een christelijke topconferentie met Netanyahu als een van de hoofdsprekers. Hij bedankte de christelijke media meerdere malen voor hun inzet en zei onder meer: ‘Jullie zijn onze beste ambassadeurs in de wereld. Jullie zijn kampioenen van de waarheid. En als ik iets aan jullie mag vragen, dan vraag ik of jullie de waarheid over onze geschiedenis willen verspreiden, en over de huidige situatie, en over wie er wel vrede wil en wie niet.’

In de Israëlische politiek kent nie-mand de evangelische wereld beter dan Netanyahu. Hij onderhoudt nauwe contacten met christelijke leiders, vooral in Noord-Amerika. De Amerikaanse voorganger John Hagee is zo’n goede vriend, die ook achter de verkiezingszege van Donald Trump stond.

In orthodoxe kringen wordt de vriendschap van Netanyahu met deze christelijke gemeenteleider niet altijd even positief opgevat, en al helemaal niet als Netanyahu in Amerikaanse megakerken spreekt. Toen Netanyahu nog in de oppositie zat, sprak hij vaker in Amerikaanse kerken. Maar nu hij premier is, is dat niet meer mogelijk. Hij moet de orthodoxe Joden immers ook te vriend houden.

Behalve Netanyahu hebben tijdens de vier dagen durende conferentie in Jeruzalem ook de Israëlische president Reuven Rivlin, Knessetwoordvoerder Yuli Edelstein en enkele andere regeringsleden en politici gesproken.

In Israël is men het erover eens dat een nauwe relatie met christelijke media belangrijk is. ‘Iedereen heeft hier in Jeruzalem belangrijke achtergrondinformatie gekregen waarmee in eigen land het conflict met de Palestijnen vanuit ons oogpunt beter kan worden uitgelegd’, benadrukte Nitzan Chen, directeur van de GPO.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.