Israëlische hulp voor kinderen in Afrika

Tuesday, January 01, 2019 |  Yossi Aloni
Israëlische ambassades in Afrikaanse landen hebben diverse activiteiten georganiseerd, vooral om kinderen te helpen, onder andere een Israëlische kindertheater in Ivoorkust en een marionettenspel als therapie voor kinderen met stress in Rwanda.

Het Israëlische kindertheater 'The Key Theatre', bestaande uit Dikla Katz en Avi Zelekha, kwam naar Ivoorkust voor een reeks voorstellingen, geïnitieerd en geregisseerd door de Israëlische ambassade in het Afrikaanse land. De voorstellingen vonden plaats in twee weeshuizen, die al jaren door de Israëlische ambassade worden begeleid met humanitaire hulp, zoals renovatie en aankoop van apparatuur en diverse culturele activiteiten.
Daarnaast organiseerde de ambassade een masterclass bij INSAAC High School of Arts met studenten en docenten in poppenspel en theater. Over de activiteiten werd zeer positief bericht in de media, onder andere in twee culturele programma's van de belangrijkste televisiezenders van Ivoorkust.

De eerste voorstelling vond plaats in het weeshuis in Abubo, een van de armste wijken van Abidjan. Nog eens 35 weeskinderen kwamen uit een weeshuis bij Bingerville. In totaal namen 150 kinderen deel aan de eerste voorstelling. De volgende dag gingen we naar een andere voorstelling in het Grand Basp weeshuis voor 100 meisjes en jongens.

Het Israëlische theater presenteerde zonder woorden ' Als alles groen was', gebaseerd op het boek 'De vrijgevige boom'. De voorstelling is gebaseerd op een achtergrond, die zich bevindt in drie door de artiesten meegebrachte dozen. 'De voorstelling was perfect, fascinerend en had een positieve universele boodschap. Aan het einde van de voorstellingen kregen de kinderen de gelegenheid om vragen te stellen en de podium­decoratie, die uitsluitend uit gerecycled papier bestaat, te bekijken. Het was spannend om de sympathie en nieuwsgierigheid te zien, voor de meeste kinderen was het de eerste theaterervaring van hun leven,' concludeerde de Israëlische ambassade in Ivoorkust.

Bovendien heeft Mashav, het Israëlische agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, samen met de Israëlische ambassade in Kameroen 30 kleurrijke en speciale rolstoelen voor kinderen met verschillende handicaps geschonken om hen een betere kwaliteit van leven, mobiliteit en onafhankelijkheid te geven.

De Israëlische ambassade voor Ethiopië en Rwanda organiseerde een vierdaagse therapieworkshop in de stad Kigali met behulp van poppenspel als innovatief en creatief middel voor de communicatie met kinderen die lijden aan posttraumatische stress. De workshop werd geleid door 2 Israëlische poppenspelers die met hun marionetten naar Afrika kwamen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Senegal hebben de twee dansers Amnon en Jill Demati op een bijzondere tournee gestuurd: Amnon, die vanaf de geboorte doof is, leidt samen met zijn horende vrouw Jill een interactieve dans die beweging, geluid, stilte, ritme en verschillende zintuigen combineert. Zij traden onder andere op voor 100 dove leerlingen van scholen in Dakar. De leerlingen namen met veel enthousiasme deel aan de voorstelling: ze dansten, zongen in gebarentaal en deden bewegings- en pantomime oefeningen. Daarnaast traden ze op voor 60 weeskinderen en kwetsbare kinderen in een SOS Kinderdorp. De studenten leerden het lied 'You and I Will Change the World' in gebarentaal te zingen en dansten met het echtpaar Damati.

Ze leidden ook een masterclass voor 15 professionele dansers in de toonaangevende moderne dansstudio van Senegal en namen deel aan het 60-jarige gala-evenement voor meer dan 260 toeschouwers. De Senegalese media berichtten over de reeks optredens en het ontroerende verhaal van het echtpaar Damati.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.