Groeten uit Israël: Grote betalingen alleen via de bank

Tuesday, January 01, 2019 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nu is het er dus, het nieuwe jaar, 2019. Ik zal eraan moeten wennen wanneer ik de mappen in de computer van de datum voorzie. Tot nog toe is me dat gelukt. Gisteravond ben ik helemaal alleen aan het nieuwe jaar begonnen. Bij ons thuis besteden we geen bijzondere aandacht aan de laatste dag van het burgerlijk jaar, het is een dag als alle andere. Ik kan me de Oudejaars­avonden in Duitsland nog goed herinneren, zodat ik ook hier de secondes ga tellen totdat het nieuwe jaar begint, maar zonder champagne, hooguit een kopje koffie. Dan wens ik mijn zuster nog een vrolijk nieuwjaar, ook al moet ze nog twee uur wachten totdat het nieuwe jaar ook bij haar begint.

Zo werd het begin van het nieuwe jaar bij ons op tv gevierd, kanaal 12

Vervolgens verstuurde ik nog een paar nieuwjaars­groeten naar vrienden en kennissen in Duitsland en elders, en keek daarbij tegelijk naar de Oudejaarsshow van de ARD; mijn ‘smart tv’ biedt die mogelijkheid. Ik was eigenlijk niet van plan om tot 1 uur in de nacht wakker te blijven, maar ik heb toch maar gewacht totdat het vuurwerk bij de Brandenburger Tor in Berlijn het jaar 2019 welkom heette. Ik hoop dat het een goed jaar wordt.

De eerste dag van het jaar 2019 begint hier in Jeruzalem met een blauwe lucht en een stralende zon. Overigens was het vanochtend vroeg met 8 graden nog best koud. De regen zou vandaag een pauze houden. Maar alleen tot morgen, wan dan zou hij weer terug­komen, eerst in het noorden, en daarna vooral aan de kust. Dus tot nog toe kunnen er niet klagen, de regen had in december echt het goede met ons voor.

En hier is het weer voor vandaag in Jeruzalem: Gedeeltelijk helder tot bewolkt, met een lichte temper­stuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat nu op 214,47 meter onder de zeespiegel.

Maatregelen tegen belastingontduiking
Met het nieuwe jaar worden bij ons ook enkele nieuwe wetten van kracht. Zo is het vanaf vandaag verboden om grote geldbedragen contant of met cheques te betalen. Zolang het bedrag beneden de 11.000 shekel ligt, mag er nog contant worden betaald. Ligt het bedrag boven de 11.000 shekel, dan mag men alleen nog 10 procent ervan contant betalen, de rest moet met een bankkaart worden betaald. Bij transacties tussen twee privépersonen kan overigens tot 50.000 shekel nog contant worden betaald.

Niet iedereen is blij met deze wet. Zo kun je niet meer elke maand wat geld opzij leggen om daar later een dure tv of iets anders van te kopen. Het geld moet eerst op een rekening staan.
Het is duidelijk waarom deze wet werd aangenomen. Men wil daarmee zwart geld en belastingfraude vermijden. Eigenlijk is het een goede wet, want als de staat hierdoor meer belasting int, kunnen de belastingen later omlaag, omdat er minder belasting ontdoken kan worden.
Meer wetten die vandaag van kracht worden: Werknemers hebben de mogelijkheid om werken op shabbat te weigeren, ook al zijn ze niet religieus. Fooien worden nu belast en als inkomsten beschouwd. Minder leuk is het feit dat elektriciteit vanaf vandaag 2,9 procent duurder is, wat natuurlijk gevolgen heeft voor veel andere dingen. We zullen wel zien.

En dan komen ook nog de verkiezingen voor de Knesset, wat het nieuwe jaar tot een heel interessant jaar maakt. Tot 9 april kan er politiek nog heel wat gebeuren, ik ben benieuwd.
En in mei hebben we dan ‘de’ gebeurtenis, de belangrijkste: Eurovisie in Tel Aviv, oftewel Eurovision Song Contest 2019, zoals het officieel heet. Wij noemen het maar gewoon Eurovision. Het zal een grote gebeurtenis worden, alle ogen zullen op Tel Aviv en Israël gericht zijn. Voor een klein land zoals Israël is zoiets heel belangrijk, ongeacht of je zo’n wedstrijd nou leuk vindt of niet.

En nu wens ik u nogmaals een goed en succesvol nieuw jaar. Zo meteen zijn er weer actuele berichten uit Israël. Wij, de redactie van Israel Today, verheugen ons erop om u ook in 2019 als lezers bij ons te hebben. Het ga u goed.

Een nieuwe dag begint. Vanmorgen vroeg in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.