Groeten uit Israël: Oude­jaars­nacht zonder vuurwerk

maandag 31 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag nemen we afscheid van het jaar 2018. Hier bij ons wordt de jaarwisseling officieel niet gevierd. Dat betekent dat ook degenen die het begin van het nieuwe burgerlijk jaar vieren, morgenochtend weer stipt op tijd op hun werk of op school moeten verschijnen. Ik heb zelfs gehoord dat veel scholen uitgerekend op 1 januari graag een proefwerk laten maken, en dat is niet zo leuk.

Het is bekend dat Oudejaarsavond ook hier door veel mensen wordt gevierd. Bijvoorbeeld immigranten uit Rusland en de andere staten van de vroegere Sovjetunie, die vieren nog steeds graag het nieuwe jaar. Ook ik heb in mijn kinder- en jeugdjaren altijd samen met mijn ouders de seconden afgeteld tot het begin van het nieuwe jaar. En ook veel Israëli's vieren het privé of in een bar of bij een club waar nieuwjaarsfeesten worden gevierd. Als er ook maar een gelegenheid tot vieren is, wordt die graag aangegrepen, en waarom ook niet.

Hoe wordt Nieuwjaar in Israël gevierd?

Maar desondanks wordt er morgen heel normaal gewerkt. Ook bij ons thuis zit ik meestal alleen te wachten op middernacht, dan stuur ik een paar nieuwjaarskaarten aan kennissen en ga dan slapen. Vroeger wachtte ik zelfs noch een à twee uur langer, totdat het nieuwe jaar ook bij mijn ouders in Duitsland en bij mijn zuster in Engeland was begonnen. Tegenwoordig is het me een beetje te veel geworden om driemaal Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Dat ligt misschien aan de leeftijd?

Vuurwerk hebben we hier gelukkig niet, dan moet je al tot de volgende Onafhankelijkheidsdag wachten. En ook dan zijn het officiële vuurwerken, want privé mag je hier geen vuurwerk kopen. Dus morgen heb ik een heel normale werkdag en zal dan ook weer stipt op tijd op kantoor zijn om u weer in het nieuwe jaar te kunnen begroeten.

Nadat het gisteren nog eens zo hard had geregend, lijkt het weer nu wat rustiger te zijn geworden. De wolken zijn verdwenen.. Vanaf het balkon van mijn kantoor zie ik weer een stralend blauwe hemel. En morgen zou het zelfs nog iets warmer worden. Gisteravond moest thuis de verwarming nog even aan.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Merendeels bewolkt met hier en daar een regenbui in het noorden en aan de kust, die met af en toe wat onweer gepaard kan gaan. Op de Hermonberg kan het ook nog wat sneeuwen. De temperaturen blijven verder erg laag. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 7 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter verder gestegen en staat nu op 214,47 meter onder de zeespiegel.

In de media houdt men zich overigens nauwelijks bezig met het begin van het nieuwe jaar. Daar draait nu alles om de nu begonnen verkiezingsstrijd voor de verkiezingen in april. Wij, de kiezers, worden nu eerst flink overhoop gehaald. Elke dag ontstaat er een nieuwe partij, ik geloof dat we nu al rond de 14 lijsten hebben die om de gunst van de kiezers strijden. Dan kun je snel het overzicht kwijtraken. Nadat de vroegere chef van de generale staf, Benny Gantz, zijn lang verwachte partij had opgericht (חוסן לישראל Chosen LeYisraël, = Kracht voor Israël), waren het eergisteren Naftali Bennett en zijn medestrijdster Ayelet Shaked, die zich afscheidden van de partij 'Het Joodse Huis' en 'Het Nieuwe Rechts' oprichtten.

Ik denk dat ze daarbij een zeker risico lopen. Ook het feit dat ze hun oude partij zo plotseling en zo kort voor de verkiezingen hebben verlaten, ziet er niet zonder meer goed uit. Wie zouden we dan moeten kiezen? Al deze nieuwe partijen zitten aan de rechterkant en zullen dus vooral elkaars stemmen wegpikken. Ik ben nu werkelijk nieuwsgierig hoe men aan de linkerzijde hierop zal gaan reageren. Vooral na de laatste enquête­resultaten, die er vooral voor Avi Gabbai van de Arbeidspartij, of de Zionistische Unie, zoals de door hem aangevoerde lijst heet, ziet het er niet goed uit.

Liever gezamenlijke lijsten
De Arabische partijen hadden het destijds voor de laatste verkiezingen heel goed gedaan, toen ze zich tot de 'Gemeenschappelijke Arabische Lijst' aaneensloten. Want elkaar wederzijds de stemmen af te pikken, en dan toch nog geen zetel in de Knesset te hebben, is volgens mij niet de juiste weg. Zo zou ik het waarderen als we uiteindelijk, vlak voor de verkiezingen, zouden zien dat sommige partijen zich in één lijst aaneensluiten. Dat zou toch ook voor de kiezers veel gemakkelijker zijn als er slechts tussen drie, vier of zelfs vijf lijsten gekozen kon worden. Dan zou het ook veel eenvoudiger worden om een regering te vormen. Maar helaas ben ik niet zo optimistisch. Het ego van veel kandidaten van de afzonderlijke partijen is veel te groot. Zo kan het na de verkiezingen nog veel ingewikkelder worden om een regeringscoalitie op de benen te krijgen. Maar ook in drie maanden kan er nog veel gebeuren. We moeten gewoon afwachten.

Iedereen wil wel in de Knesset (Foto: Hadas Parush/Flash90)

En nu wens ik u een prettige en gezegende maandag, en vanavond een goede sprong in het nieuwe jaar 2019. We zullen er ook morgenochtend weer voor u zijn met actueel nieuws uit Israël.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.