Groeten uit Israël: Een druk jaar ligt achter ons

zondag 30 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het laatste weekeinde van het jaar 2018 ligt achter ons. Het was een heel koel weekeinde Op de Hermonberg is opnieuw tien centimeter sneeuw gevallen, tot grote vreugde van de bezoekers, zoals u op deze foto kunt zien. In ons huis hebben we voor het eerst weer de airco aangezet, nu om te verwarmen. Nadat het donderdag nog heel hard had geregend, was het gedurende het weekeinde meer een voortdurende motregen, die ons ook de hele shabbat heeft geduurd.

Maar daar hadden we helemaal geen moeite mee. In tegendeel juist, we zijn nog een stukje in de buurt gaan wandelen. Want we waren eindelijk weer eens helemaal compleet, zowel onze oudste zoon als onze dochter waren dit weekeinde thuis. Zodoende zijn we gisteren even met de auto naar het 4 kilometer hier vandaan gelegen Maccabim gereden, het oudste deel van de stad Modi’in-Maccabim-Re’oet, die al sinds het jaar 1986 bestaat. De stad Modi’in kwam pas 10 jaar later. De lucht was heerlijk fris. We voelden ons bijna als in Europa. Althans dat zei mijn vrouw, toen we langs de eengezinswoningen van Maccabim kwamen. Het is echt een heel andere wereld.

Vanuit Maccabim kijk je uit over de bergen in de richting van Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Toen ik vanmorgen vroeg in Jeruzalem aankwam, was het erg koud. Volgens mijn mobieltje was het maar net 6 graden. Ik heb zelfs mijn handschoenen aangetrokken, die ik sinds een paar dagen bij me draag. Pas vanaf dinsdag, dan is het al 2019, zou het weer warmer worden. Maar wij beklagen ons helemaal niet over het winterse weer, in tegendeel zelfs. We willen graag nog veel meer regen hebben, vooral in het noorden, zodat het waterpeil van het Meer van Galilea elke dag zo stijgt als in de afgelopen dagen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui met onweer van het noorden tot aan de zuidelijke Negev. Sneeuwval op de Hermonberg. Overstromings­gevaar in het Jordaandal en in de omgeving van de Dode Zee. In de loop van de middag zal de regen wat minderen. Het zal voorlopig nog flink koud zijn.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is het afgelopen weekeinde vier en een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,49 meter onder de zeespiegel.

Winterbeelden uit Israël

Nu hebben we het jaar 2018 al achter ons. Ik probeer nu, me een paar bijzondere gebeurtenissen van dit jaar te herinneren.
♦ Het eerste wat me dan te binnen schiet, is natuurlijk de 70ste verjaardag van ons land, de Staat Israël. Maar op de een of andere manier lijkt het toch weer veel langer geleden.
♦ Reeds vóór de Onafhankelijkheidsdag, eind maart, kwamen de eerste vuurvliegers vanuit de Gazastrook en staken velden en bossen in brand.
♦ Na de Onafhankelijkheidsdag waren er eind april nog een keer zeer hevige regenbuien; bij de Tzafit-rivier kwamen tien jongeren om het leven toen ze door de watermassa’s werden verrast. U zult zich dat nog wel herinneren.
♦ De volgende gebeurtenis zou dan de overwinning van Neta Barzilay zijn bij het Eurovisie Songfestival 2018, waardoor de wedstrijd naar Israël komt. De nachtelijke overwinning werd in Israël op straat gevierd.
♦ En dan had je nog de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en de Amerikaanse erkenning van onze hoofdstad.
♦ Vanuit de Gazastrook werd nogal eens een raket afgeschoten. Tweemaal ging het er zelfs heftig aan toe, begin augustus en in november. Wanneer zouden we hier eindelijk eens rust krijgen?
♦ De laatste botsing met Hamas leidde tot het terugtreden van de minister Lieberman van Defensie.
♦ En nu staan we voor nieuwe verkiezingen, nadat het parlement zichzelf afgelopen week ontbonden heeft. De coalitie met slechts 61 stemmen was gewoon te zwak.
♦ Ook in het noorden was het in 2018 niet altijd rustig. Steeds opnieuw kreeg de Golan tikken mee van de burgeroorlog in Syrië; zelfs in het Meer van Galilea vielen een keer twee Syrische raketten.
♦ En nu worden langs de Libanese grens de tunnels van Hezbollah geneutraliseerd.
♦ Ik moet nu nog denken aan de dood van de zeer geliefde zanger Yigal Bashan.
♦ En zoals u ongetwijfeld ook hebt vernomen, is de Israëlische schrijver Amos Oz overleden. Het dagblad Yediot Achronot heeft vandaag zes hele pagina’s aan hem gewijd. Pas dan gaat het weer over politiek.

Zoals reeds gezegd, saai zal het hier nooit worden. Hoe hebt u het jaar 2018 beleefd; voor welke opgaven staat Israël in het komende jaar 2019?

Ik wens u nog een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.