Israëlische schrijver Amos Oz overleden

Sunday, December 30, 2018 |  Redactie Israel Today
Vrijdag stierf Amos Oz, waarschijnlijk de meest succesvolle en internationaal erkende schrijver van Israël. De in Jeruzalem geboren auteur werd internationaal geprezen en zijn werken zijn vertaald in 36 talen, waardoor hij de meest vertaalde Israëlische auteur is.

Amos Oz werd geboren op 4 mei 1939 in Jeruzalem als Amos Klausner. Na de zelfmoord van zijn moeder ging hij in 1954 naar de Kibboets Chulda en veranderde zijn familienaam in Oz. Zijn eerste werken zijn gebaseerd op zijn ervaringen met het leven in de kibboets. Hij studeerde literatuur en filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit. Hij schreef een groot aantal romans, korte verhalen, essays en kinderboeken en ontving er talrijke prijzen voor. Hij was meerdere malen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Amos Oz was medeoprichter van de vredesorganisatie 'Peace Now'. Hij pleitte voor de tweestatenoplossing en bekritiseerde het Israëlische nederzettingenbeleid. Hij was echter geen pacifist, zoals hij zelf benadrukte. Als reservist vocht hij in de Zesdaagse Oorlog en de Jom Kippur Oorlog. Israël heeft het recht zich te verdedigen, zei hij. Hij steunde ook de operatie in Gaza in de zomer van 2014, maar was toch een fervent criticus van premier Netanyahu.

Amos Oz wijdde een groot deel van zijn leven aan zionistisch links. Een voormalig lid van de Meretz-partij en een vriend van Oz zei: 'We nemen afscheid van een grote auteur en intellectueel die het vermogen had om de visie van hele generaties die oneindige liefde voor dit land hadden te verwoorden, om kritiek te uiten wanneer nodig, en om te streven naar een beter en rechtvaardiger Israël.

Hoe omstreden Amos Oz misschien ook was in Israël, hij werd niettemin beschouwd als een van de grootste schrijvers van het land, zoals Benjamin Netanyahu zei toen hij commentaar gaf op de dood van de auteur. 'Amos Oz was een van Israëls grootste schrijvers. Hij droeg bij aan de vernieuwing van de Hebreeuwse taal, waarmee hij met veel talent en emotie belangrijke aspecten van Israël beschreef. Hoewel we niet altijd dezelfde mening hadden, waardeer ik zijn bijdrage aan de Hebreeuwse taal- en letterkunde. Zijn woorden en werken zullen ons nog vele jaren vergezellen en de herinnering aan hem tot zegen zijn'.

De Israëlische president Re'oeven Rivlin, die met Amos Oz naar school ging, betreurde de dood van de schrijver vrijdag: 'Een verhaal van liefde en licht en nu een grote duisternis. Verdriet aan het begin van de Shabbat. Hij was een literaire reus, de glorie van onze scheppers, een spirituele titaan. Rust in vrede, lieve Amos.'

Maandag heeft het publiek de mogelijkheid om in het culturele centrum 'Zavta' in Tel Aviv langs de kist van de overledene te lopen om de schrijver de laatste eer te bewijzen. Om 12 uur vindt de begrafenisplechtigheid plaats en om 15 uur begint de begrafenis in de Kibboets Chulda.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.