Bennett en Shaked (Joodse Huis) vormen nieuwe partij

Sunday, December 30, 2018 |  Dov Eilon
Er komt weer een nieuwe mededingen bij voor de komende verkiezingen: Naftali Bennett en Ayelet Shaked maakten gisteren tot ieders verrassing zaterdagavond in het journalisthuis 'Sokolov' in Tel Aviv de oprichting van een nieuwe partij bekend.

Afbeelding: Ayelet Shaked en Naftali Bennet gisteren in Tel Aviv (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Naftali Bennett, minister van Onderwijs en tot gisteren voorzitter van de partij 'Het Joodse Huis', verklaarde samen met zijn partijgenote en minister van Justitie Ayelet Shaket, dat zij hun partij zouden verlaten om een nieuwe rechtse partij op te richten. De nieuwe partij krijgt de naam 'De Nieuwe Rechtsen'.

De nieuwe partij moet religieuze en niet-religieuze Joden in één partij verenigen en een nieuw alternatief vormen voor de komende verkiezingen. 'De Nieuwe Rechtsen' is het echte rechts, zei Naftali Bennett.

Bennett lichtte het besluit om de partij Het Joodse Huis te verlaten als volgt toe: 'In het verleden konden we dingen zoals de vrijlating van terroristen of de oprichting van een Palestijnse Staat verhinderen, maar nu hebben we onze invloed op de regering verloren. De premier is er zeker van dat hij de religieuze zionisten in zijn zak heeft en dat zij hem overal zullen volgen. Wij bieden een echt partnerschap, zoals in een tent in het leger, zoals in mijn huis. De familie van mijn vrouw is niet religieus, maar wij zijn een religieus gezin. De nieuwe partij is een rechtse partij, zonder mitsen en maren. Als deze partij 13 jaar geleden had bestaan, zou er geen terugtrekking uit Gaza zijn geweest. De Nieuwe Rechtsen is een partij voor religieuze en niet-religieuze mensen.

Naast Naftali Bennett stond ook minister van Justitie Ayelet Shaked op het podium. De twee werken al lange tijd samen. De nieuwe partij zal ook door beiden worden geleid. Ayelet Shaked benadrukte het belang van samenwerking tussen seculiere en religieuze gemeenschappen. 'In 2012 gingen we naar Het Joodse Huis. Ik ben seculier en hij (Bennett) is religieus. Een echt partnerschap. Ik ben dankbaar dat het religieus zionisme de deur voor mij heeft geopend, ik voelde me thuis en ik hou van deze religieuze zionistische publieke sfeer. Samen zijn we een invloedrijke kracht geworden met vele successen.'

Het lijkt er echter op dat de twee niet al hun doelen binnen Het Joodse Huis konden bereiken. Te vaak moesten zij zich onderwerpen aan de beslissingen van de rabbijnen van de Tekoema-factie van de partij. Het Joodse Huis was uiteindelijk niet echt een partij van religieuze en niet-religieuze mensen. Nu wil men het nog een keer proberen met 'Het Nieuwe Rechts'.

Het Joodse Huis bedankte Bennett en Shaked voor 'vijf jaar prachtig werk voor het Joodse volk'. Men is er zeker van dat ze succes zullen hebben in het juiste kamp, maar tegelijkertijd werd de religieuze zionisten opgeroepen om op 'Het Joodse Huis' te blijven stemmen. Daar zijn ze nu op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Nu rijst de vraag waar de nieuwe partij haar stemmen vandaan zal krijgen en of dit de rechtervleugel in een betere positie zal brengen. 'De Nieuwe Rechtsen' richt zich onder andere op teleurgestelde kiezers van de Likoed. Maar zolang men alleen binnen de rechtse partijen stemmen van elkaar afsnoept, zal er niet veel veranderen als het gaat, na de verkiezingen een coalitie te vormen van die in staat is om te regeren.

De splitsing van de fractie van Het Joodse Huis moet vandaag voor middernacht door een Knesset-commissie worden goedgekeurd. Alleen dan kan de nieuwe partij geld ontvangen voor de komende verkiezingen en zendtijd voor de verkiezingscampagne.

Het zal zeker niet lang meer duren voordat de eerste resultaten van de enquêtes, rekening houdend met deze nieuwe rechtse partij, worden gepubliceerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.