Nieuw opgeleide piloten voor Israëlische luchtmacht

Friday, December 28, 2018 |  Redactie Israel Today
Woensdag was het dan zover. Na drie intensieve jaren, stonden de geslaagde 41 afgestudeerden van de 177 Pilotenopleiding van de Israëlische luchtmacht voor de laatste keer op het oefenterrein van de luchtmachtbasis Chatzerim om de fel begeerde 'wings' te krijgen en op deze manier officieel te worden toegelaten tot de familie van piloten van de Israëlische Luchtmacht.

De ceremonie werd bijgewoond door premier Benjamin Netanyahu, stafchef Gadi Eizenkot, luchtmacht­comman­dant generaal-majoor Amikam Norkin en een groot aantal vrienden en familieleden van de nieuwe piloten, om de nieuwe piloten te feliciteren.

Voor het eerst heeft de Israëlische luchtmacht ook een piloot uit de Ethiopische gemeenschap. Luitenant Y. is geboren en getogen in het centrum van Israël. Hij studeerde aan religieuze scholen, waaronder een zeer prestigieus Jeshiva gymnasium. Toen hij door het leger werd uitgenodigd om deel te nemen aan de pilotcursus, was hij enthousiast, maar hij geloofde niet dat hij deze cursus zou afronden

Y, Israëls eerste piloot uit de Ethiopische gemeenschap (Foto: IDF)

Ter ere van hem waren een hele rij persoonlijkheden uit de Ethiopische gemeenschap van Israël voor de ceremonie verschenen, waaronder rabbijnen en andere hoogwaardigheidsbekleders, alsmede geleerden, die eregasten waren bij de ceremonie.

'Jullie aanwezigheid is een belangrijke boodschap met betrekking tot de plaats van onze broeders, de Ethiopische Joden, in het Israëlische leger en de Israëlische samenleving', aldus generaal-majoor Norkin, commandant van de luchtmacht. 'Met de tijd dienen steeds meer Ethiopische Joden in de luchtmacht en ik ben trots op hen, net zoals ik trots ben op Y., die binnenkort piloot van een gevechtsvliegtuig zal zijn.'

Premier Netanyahu, die ook het ambt van minister van Defensie bekleedt, sprak ook tot de nieuwe piloten. 'Het volk Israël en ik rekenen op jullie. Ik ben steeds bij onze piloten. Ook in de nachtelijke uren wacht ik bij de rode telefoon om te horen dat de missie, hoe ingewikkeld ook, succesvol is geweest en dat al onze mensen veilig naar huis zijn teruggekeerd. Jullie hebben maar één missie die centraal stond in jullie cursus: je vaderland verdedigen en de strijd winnen'.

Na het overhandigen van de 'wings' aan de nieuwe piloten en het traditionele gooien van de petten (foto hierboven), vond er een indrukwekkende luchtparade plaats, waarbij ook het modernste vliegtuig van de luchtmacht, 'Adir', een F-35i, betrokken was.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.