Groeten uit Israël: 'Meneer, op wie gaat u stemmen?'

Friday, December 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteren had de regen me toch nog even te grazen. Ik was net op weg naar de auto toen het begon. Het was een echte wolkbreuk, met enorme watermassa’s. Binnen enkele seconden was ik volledig doorweekt. Pech gehad, zei ik schouderophalend tegen mijn vrouw, toen ik druipend voor de deur stond.

Tot nu toe kun je wel zeggen dat de winter zich gedraagt zoals het hoort. En dan is hij nog maar net begonnen. En nu maar blijven hopen dat het zo doorgaat, want we hebben iedere druppel nodig die uit de hemel komt vallen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan regenbuien van het noorden tot aan de noordelijke Negev. Het blijft voor het jaargetijde te koel. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter verder gestegen en staat op 214,535 meter onder de zeespiegel.

Winter in Israël

Het is goed dat ik de inkopen voor het weekeinde al heb gedaan. Omdat ik na mijn werk altijd door de Machane-Jehoedamarkt loop, heb ik ditmaal elke keer dat ik erlangs kom, een paar dingen gekocht, zodat ik me niet meer om de grote inkoop hoef te bekommeren. Onze shabbat heeft ook een ander karakter gekregen, sinds onze oudste zoon het huis uit is en in Tel Aviv woont. En omdat ook onze dochter slechts om het andere weekeinde naar huis komt, is elke shabbat waarop de hele familie bijeen is, een bijzonder mooie shabbat, zoals de shabbat die we vanavond zullen ontvangen.

De komende verkiezingen zijn het dagelijkse gespreksonderwerp in de media. Ik krijg elk dag per sms een oproep om aan een enquête mee te doen, met de vraag aan welke partij ik mijn stem zou geven indien de verkiezingen vandaag al zouden zijn. Dat is geen gemakkelijke vraag. Het is nog helemaal niet duidelijk welke andere partijen aan de verkiezingen zullen meedoen, want er zijn nog enkele kandidaten die populair zijn maar alleen nog geen partij hebben opgericht. Nu pas komen de eerste tekenen op dat dit gauw gaat veranderen.

Als je naar de laatste enquête­resultaten kijkt, kom je tot de conclusie dat er eigenlijk helemaal niet zoveel lijkt te veranderen. De Likoed lijkt nu zelfs wat sterker uit de wedstrijd te komen dan bij de laatste verkiezingen, maar haalt de stemmen voornamelijk uit de rechterflank, wat er zeker niet aan bijdraagt om een coalitie te vormen die kan regeren. Maar je moet ook helemaal niet op enquêtes vertrouwen.

Maar ik ben echt benieuwd hoe het er hier na de volgende verkiezingen uit zal zien, en hoe het verder zal gaan met alle problemen die er nu eenmaal zijn. Of zou het kunnen dat alles zo blijft als het tot nog toe was? Ik hoop dat we na de verkiezingen niet op een dood­lopende weg terecht blijken te zijn gekomen, zoals nu, waar het onmogelijk is om te regeren. Ik zou niet graag in de schoenen van de politici staan, die natuurlijk allemaal de kiezers ervan willen overtuigen dat alleen zij de oplossing voor de problemen van Israël hebben. Eén ding is zeker: saai zal het de komende drie maanden niet zijn.

Maar dat is het in ons kleine land eigenlijk toch al nooit. En nu is buiten de zon weer tevoorschijn gekomen. Dan kan het weekeinde beginnen. Ik wens ook u een prettig en rustig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

De zon schijnt weer, het weekeinde kan beginnen (Foto: Dov Eilon)

Shabbat shalom vanuit Modi’in,

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.