Trump zegt dat Israël voor zichzelf kan zorgen

donderdag 27 december 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump wees woensdag de kritiek af, dat zijn plotselinge terugtrekking van Amerikaanse strijdkrachten uit Syrië Israël verder in gevaar had gebracht. Hij benadrukte, dat de Joodse Staat perfect in staat is zichzelf te verdedigen.

'Wij geven Israël 4,5 miljard dollar per jaar. En ze doen het heel goed om zichzelf te verdedigen, als je een kijkje neemt,' zei Trump tijdens een verrassingsbezoek aan Irak, waar hij voornemens is om in de nabije toekomst de Amerikaanse troepen te houden.

Soortgelijke opmerkingen van eerdere Amerikaanse presidenten zouden meer reden tot bezorgdheid hebben kunnen geven. De Amerikaanse leiders prezen vaak zowel het recht als het vermogen van Israël om zichzelf te verdedigen, terwijl ze in de praktijk bijna elke keer dat het land zijn sterke militaire kracht hiervoor gebruikte, Jeruzalem scherp bekritiseerden.

Inmiddels zijn de meeste Israëli's zich ervan bewust dat Trump in dit opzicht anders is, en het is zeer onwaarschijnlijk dat hij negatief zal reageren op Israëlische militaire actie tegen de vijanden van de natie.

Toch biedt de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië inderdaad aan vijandige Iraanse en Turkse troepen een kans om zich sterker te vestigen in het door oorlog verscheurde land. En hoewel Israël in staat kan zijn om deze bedreigingen militair tegen te gaan zonder enig bezwaar van Washington, zal de rest van de internationale gemeenschap er niet zo veel begrip voor hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.