Nieuwe situatie in Syrië is slecht voor Israël

Thursday, December 27, 2018 |  Yochanan Visser
De aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij alle Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken sloeg vorige week in als een bom. Sindsdien wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat Trump Israël in gevaar heeft gebracht door dit besluit te nemen.

FOTO: Israëlische militairen bewaken een grensovergang naar Syrië op de Golanhoogten. (Basel Awidat/Flash90)

Begin deze week meldden de media dat het Russische leger was begonnen met de bouw van een basis in de buurt van Al-Tanf, de enige Amerikaanse basis in het oosten van Syrië.
De Speciale Eenheden van de VS zijn in Al-Tanf om te voorkomen dat Iran zijn landbrug vanaf de Iraakse grens in de provincie Nineveh in Noordoost-Irak voltooit. Ook leiden ze lokale Arabische milities op die de confrontatie met door Iran gesteunde sjiitische milities in zowel Syrië als Irak moesten aangaan.

Eerder maakte Rusland Israëlische acties tegen de Iraanse as in Syrië moeilijker door Russische troepen te stationeren op bases die geleid worden door de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). Daarnaast staat Rusland Hezbollah toe Russische vlaggen te voeren op zijn bases in het strijdende land.
De Israëlische luchtmacht (IAF) sloeg dinsdagavond niettemin opnieuw toe op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië. De IAF maakte gebruik van Libanees luchtruim om wapendepots van Hezbollah te bombarderen in de buurt van Damascus. Newsweek beweerde dat een belangrijke Hezbollahdelegatie het doelwit was.

De Iraanse krant Mehr News publiceerde later een video die laat zien dat de acties van Israël in Syrië inderdaad moeilijker zijn geworden sinds de pro-Assad coalitie begin december de regels van het spel veranderde.
De video liet zien hoe Syrische oppervlakteluchtraketten zich richten op de inkomende Israëlische projectielen, terwijl de video ook een voltreffer en een enorme explosie op de grond opnam.

De nieuwe wapens voor Hezbollah werden geleverd door twee Iraanse civiele vrachtvliegtuigen van Mahan, een bedrijf wat geleid wordt door officieren van de IRGC, en Fars Air Qeshm.
Het Israëlische leger (IDF) kondigde later aan dat het gedwongen was geweest om zijn luchtverdediging te activeren om een inkomende Syrische raket neer te schieten. Iets later besloot de IDF om het luchtruim boven de Golanhoogten af te sluiten.

Woensdag bekritiseerde het Russische Ministerie van Defensie Israël voor het ‘direct in gevaar brengen’ van de twee Iraanse vliegtuigen. Ook beweerde het dat de Syrische luchtverdediging tussen de veertien en de zestien Israëlische raketten (die door zes IAF F-16 gevechtsvliegtuigen werden gelanceerd) had vernietigd.
De betrekkingen tussen Israël en Rusland zijn gespannen nadat de Russen de IAF de schuld gaven van het neerstorten van een Russisch IL-20 verkenningsvliegtuig dat eind september door het Syrische leger werd neergeschoten.

Een ander problematisch gevolg op de beslissing van Trump is dat het de Turkse president Recep Tayyip Erdogan effectief heeft aangemoedigd om een nieuwe invasie in Syrië te organiseren en daarmee de anti-Israël as in het Midden-Oosten heeft versterkt.
Erdogan zegt dat Turkije de rol van Amerika zal overnemen in de strijd tegen ISIS, waarvan Trump ten onrechte zei dat het ‘verslagen’ is.

In werkelijkheid, echter, zal de Turkse leider de kans gebruiken om twee oude doelstellingen te bereiken.
Als eerste zal hij proberen om de Koerdische onafhankelijkheidsdrang in Syrië te vernietigen. De Koerden hebben daar Rojava opgericht: twee autonome kantons die langs de vijfhonderd kilometer lange grens met Turkije gelegen zijn.
Het tweede doel van Erdogan is het ondersteunen van de soennitische islamisten in Syrië, die op het punt stonden overwonnen te worden en in de provincie Idlib in het noorden van Syrië in het nauw zijn gedreven.

De heethoofdige Turkse leider heeft van Turkije een Moslimbroederschapsbastion gemaakt en droomt van de herrijzenis van het Ottomaanse Rijk dat tot het begin van de vorige eeuw het grondgebied van het huidige Israël omvatte.
Daarom bemoeit Erdogan zich ook met interne Israëlische aangelegenheden en slaagt er in toenemende mate in Israëlische en Palestijnse Arabieren te beïnvloeden.
In Oost-Jeruzalem financiert Erdogan bijvoorbeeld projecten die tot doel hebben de Arabische bevolking te radicaliseren en de Arabische wijken om te vormen tot islamitische brandhaarden van waaruit de Joodse wijken worden aangevallen.

Na de verknoeide IDF-inval op het Turkse schip Mavi Marmara, dat in mei 2010 met geweld de legale Israëlische zeeblokkade van Hamas in Gaza probeerde te doorbreken, hebben Israël en Turkije de diplomatieke betrekkingen hersteld. Toch gedraagt Erdogan zich als een aartsvijand van de Joodse Staat.
Vorig weekend bevestigde de Turkse dictator nog zijn steun voor de Palestijnse Arabieren en beweerde hij dat ‘Joden in Israël mannen, maar ook vrouwen en kinderen schoppen als ze op de grond liggen’, terwijl hij bovendien een hernieuwde moslimverovering van Jeruzalem beloofde.

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu schoot onmiddellijk terug met een tweet: ‘Erdogan - de bezetter van Noord-Cyprus, wiens leger vrouwen en kinderen in Koerdische dorpen, zowel binnen als buiten Turkije, afslacht - zou niet moeten preken voor Israël’.
Tijdens een ontmoeting met christelijke IDF-militairen op zondag was Netanyahu nog botter; hij noemde Erdogan toen een ‘antisemitische dictator’ die hem elke dag tart.
Terwijl hij stelde dat de Turkse leider ‘geobsedeerd is door Israël’ beschuldigde hij Erdogan ervan de Koerden in het Midden-Oosten af te slachten. Maar hij signaleerde daarnaast een verbetering in het gedrag van de Turkse dictator.
‘Er is een verbetering opgetreden. Erdogan viel me elke twee uur aan en nu is het elke zes uur,’ zei Netanyahu cynisch.

Onder Erdogan is Turkije ook lid geworden van de pro-Iraanse as die steeds meer een existentiële bedreiging voor Israël vormt.
Rusland, Iran en Turkije hebben elk hun eigen agenda in Syrië, maar het feit dat ze bondgenoten zijn geworden en nu geen rekening meer hoeven te houden met de aanwezigheid van het Amerikaanse leger is slecht nieuws voor de Joodse Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.