Doelen van Hezbollah en Iran beschoten bij Damascus

woensdag 26 december 2018 |  Redactie Israel Today
Dinsdagavond werden doelen van Hezbollah en Iran nabij Damascus beschoten. Het zou gaan om enkele leiders van Hezbollah en militair materieel bestemd voor Hezbollah. Boven Israël werd een Syrische lucht­verdedigings­raket onderschept.

Een reeks explosies schokte Damascus dinsdagavond toen Israël naar verluidt Hezbollah en Iraanse doelen aanviel. Een Amerikaanse defensieambtenaar vertelde Amerikaanse media dat hoge Israëlische militairen hem had verteld dat een aantal hogere Hezbollah-leiders werden beschoten terwijl zij aan boord gingen van een vliegtuig naar Iran.

Ook zouden strategische Iraanse leveringen aan Hezbollah zijn beschoten, zoals geavanceerde GPS-componenten die bestemd waren voor gebruik in de vele, vele raketten die de Libanese terreurgroep op Israël heeft gericht.
De berichten over een aanval in Syrië werden zoals gebruikelijk door Israël noch bevestigd noch ontkend.

Het Syrische persbureau SANA meldde, dat de luchtverdediging het vuur had geopend op vijandelijke doelen die een aanval inzetten vanuit het Libanese luchtruim. De Syriërs zeiden dat ze een aantal doelen hadden neergehaald, maar er waren geen berichten dat er Israëlische vliegtuigen waren geraakt.

Een Syrische luchtverdedigingsraket kwam woensdagavond laat het Israëlische luchtruim binnen, waardoor de Israëlische luchtverdediging werd geactiveerd. De bewoners van de Israëlische stad Chadera, gelegen tussen Haifa en Netanya, schrokken wakker van een harde knal waardoor de ramen trilden, en anderen spraken over een witte rookpluim in de lucht. De IDF meldde dat de dreiging was geneutraliseerd, maar gaf geen specifieke informatie. Het was ook onduidelijk of de Syrische raket alleen maar was afgedwaald, of opzettelijk naar Israël was afgevuurd als waarschuwing.

Als Israël inderdaad achter de luchtaanval zat, was het een duidelijke boodschap aan Syrië, Iran en Rusland dat de Joodse Staat resoluut zou blijven optreden tegen bedreigingen van zijn noordelijke grens, ondanks de recente installatie van geavanceerde Russische luchtafweersystemen in het door de oorlog verscheurde land.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.