Walla: Kan IDF-excursie naar christelijk museum wel?

Wednesday, December 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger (IDF) organiseert voor zijn jonge soldaten educatieve reizen naar verschillende plaatsen in het land. Het doel van deze educatieve reizen is om de soldaten meer kennis te geven over de geschiedenis van hun land en hun liefde voor Israël te versterken.

Afbeelding: Mike Evans bij een rondleiding door het Friends of Zion Museum in Jeruzalem. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

De afgelopen twee jaar was een van de bestemmingen het Friends of Zion Museum in het centrum van Jeruzalem. Het project van Mike Evans, een pro-Israëlische christelijke leider uit Amerika, benadrukt de rol van de christen-zionisten bij de wedergeboorte van de Joodse Staat.

Met hoogtechnologische audiovisuele presentaties biedt het in 2015 geopende Friends of Zion Museum zijn bezoekers inzicht in het geloof, dat ertoe heeft geleid dat vooraanstaande christenen al eeuwenlang aan de zijde van het Joodse volk stonden en hun lange zoektocht naar het Heilige Land wilden ondersteunen.

Enkelen vrezen dat de presentatie gekleurd zou zijn met een 'missionaire boodschap', en dit was duidelijk de toon van het verslag over de IDF reizen, die deze week door het Israëlische nieuwsportaal Walla zijn gepubliceerd. Walla beschuldigde het Friends of Zion Museum niet van zendingswerk, maar wilde van de afdeling Educatie van het Israëlische leger weten waarom de jonge soldaten naar het museum werden gebracht. Het nieuwsportaal pochte, dat het leger in antwoord op deze vraag zijn besluit, om Israëlische soldaten naar dit christelijke museum te brengen, zou heroverwegen.

Het Friends of Zion Museum benadrukte op zijn beurt dat de inhoud ervan niet duidelijk religieus van aard was en dat het museum werd erkend door de politieke, militaire en religieuze leiders van Israël. Voormalig president Shimon Peres was de eerste internationale voorzitter, de opperrabbijn van de natie plaatste een Mezuzah bij de ingang en premier Benjamin Netanyahu hielp bij het opzetten ervan met de uitspraak: 'Ik geloof niet dat de joodse staat en het moderne zionisme mogelijk zouden zijn geweest zonder christelijk zionisme.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.