Groeten uit Israël: Verkiezingen, voer voor journalisten

Wednesday, December 26, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik hoop dat u een prettige Eerste Kerstdag hebt gehad en dat u van de feestdagen geniet. Bij ons gaat het dagelijks leven gewoon door. En dat is wat mij betreft heel rustig verlopen. Ik het nieuws heeft men nu eindelijk een onderwerp waarmee men zich tot 9 april bezig kan houden. Ik doel natuurlijk op de verkiezingen. Nu wordt overal gespeculeerd wie zich bij wie voegt, om mogelijk een regeringswisseling te krijgen. Verder werden er reeds diverse enquêteresultaten gepubliceerd, die we echter niet al te serieus moeten nemen. Maar nu hebben de journalisten eindelijk weer eens iets te doen; je kunt gewoon zien hoe blij ze daarmee zijn. Ook zullen onze politici zich vaker herinneren dat er zoiets als burgers bestaan, om wie ze zich moeten bekommeren. Ik wil daarmee niet zeggen dat we genegeerd worden, maar nu zijn we gewoon veel belangrijker, elke stem is kostbaar.

En er zijn veel problemen die opgelost moeten worden. De prijzen voor allerlei dagelijkse producten zullen aan het begin van het jaar stijgen, niet alleen de prijs van stroom en water. Een woning kopen is voor jonge paren nog steeds zo goed als onmogelijk; het staats­programma voor het bouwen van huurwoningen komt nauwelijks op gang, er worden veel te weinig huurwoningen gebouwd. Er is hier geen huur­bescherming zoals bij jullie. Huur­contracten lopen meestal slechts één jaar, en dan moeten veel huurders weer verhuizen. In Israël koopt men woningen, men huurt ze niet. Het kopen van een woning heeft nog steeds absolute voorrang, Daar komt bij dat het aantal mensen dat in een huurwoning zit, voortdurend stijgt.

'Koop nu, want wanneer de woningen klaar zijn, worden ze duurder!' In Modi’in wordt een nieuwe wijk gebouwd.

Ook studeren is een dure luxe. Er is bijna geen student die naast zijn studie niet op zijn minst naar werk zoekt. Studiekosten, kamer en eten moeten gefinancierd worden. Niet altijd zijn ouders in staat om hun kinderen te steunen. En bij al die voorbeelden – want er zijn vast nog een hele reeks andere problemen – komen nu de veiligheids­problemen van ons land in het noorden en het zuiden. En ook in het midden, vooral in Judea en Samaria.

Het is mij duidelijk, dat het niet gemakkelijk is om het land te regeren en daarbij iedereen recht te doen. Daarom zouden we misschien niet al te hard tegen onze politici moeten strijden. En nu hebben we weer de kans om door de verkiezingen mede te beslissen hoe het verder moet gaan.

Gisteren in de Oude Stad van Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Gisteren heb ik van het prachtige weer gebruikt voor een wandeling door de Oude Stad. In onze video van vandaag kunt u met me meegaan door de stegen van de Oude Stad. Ook nu schijnt buiten nog de zon. Pas tegen de avond zou dat veranderen, de regen komt terug.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt. Aan de kust waait een stevige zuidwestelijke wind. Tegen de avond zal de regen terugkomen. In het noorden kunnen hier en daar buien ontstaan. De komende nacht zal de regen zich uitbreiden tot het noorden van de Negev, met gevaar voor overstromingen in de oostelijke wadi’s. Ook kan het hier en daar onweren. De temperaturen gaan dalen.
De volgende maximum­temperaturen worden vanmiddag verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,545 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en vreedzame woensdag en een gezegende Tweede Kerstdag. Later volgt er, zoals altijd actueel nieuws uit ons land. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.