Groeten uit Israël: Netanyahu of een alternatief?

dinsdag 25 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Kort na het bericht over de verkiezingen op 9 april, moest ik aan mijn jongste zoon denken. Hij viert op 15 april zijn 18e verjaardag. Dat betekent dat zijn eerste deelname aan de parlementsverkiezingen net met zes dagen misloopt. Dus moeten de politici er zonder zijn stem uit zien te komen. Als alles volgens plan zou zijn verlopen, dus met verkiezingen in november, had onze zoon zijn stem kunnen uitbrengen.
Toen ik hem daar gisteravond op aansprak, zei hij dat het niet zo erg was dat hij deze keer nog niet mee kon doen. Hij wist toch niet op wie hij zou moeten stemmen. Wat er zich in de Knesset en in de regering afspeelt, is volgens hem niet in orde. Ik meen in het gesprek het woord kleuterschool te hebben gehoord.

Eigenlijk was het helemaal geen verrassing. Het was alleen maar een kwestie van tijd dat deze coalitie met zijn flinterdunne meerderheid van één enkele stem niet meer verder zou kunnen regeren. Het is tijd om de kiezers te vragen wie het land de komende vier jaar moet leiden, gezien de vele problemen en uitdagingen.

Op 9 april is het weer zover. Maar wat zouden we moeten kiezen? (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Het gaat nu weer beginnen met de speculaties, wie met wie en waar, elke zijde, links en rechts, en elke krant zal alle mogelijke enquête­resultaten publiceren. Dat je niet op enquêtes kunt vertrouwen, hebben we bij de laatste verkiezingen ervaren. De 105 dagen tot de verkiezingen zijn een waar feest voor de pers. Ieder tv-kanaal begint nu met de planning van zijn verkiezings­studio’s. Met indrukwekkende techniek en driedimensionale grafieken en hologrammen zullen de zenders om de gunst van de kiezers te vechten. Ook dat is een soort verkiezingsstrijd. De jacht op de kijkcijfers is begonnen.

Ik zal me daar niet door laten beïnvloeden. Maar één ding is zeker: de komende 105 dagen zullen allesbehalve saai zijn. Zou Netanyahu nog een keer slagen, ondanks zijn problemen met de dossiers 1000, 2000, 3000, 4000? Is er een alternatief? De partijvoorzitters tonen zich uiteraard allemaal optimistisch. Dat hoort bij de verkiezingsstrijd, die nu is begonnen. Ik ben benieuwd.

Ik moet er nu aan denken dat u vandaag een hopelijk betekenisvolle Eerste Kerstdag hebt, terwijl bij ons het een gewone werkdag is en alle politici zich nu met volle kracht op de verkiezingen voorbereiden. Gisteren om middernacht heb ik een paar minuten gezien van de live-uitzending van de kerkdienst in Nazareth. Gewoon alleen maar om er iets van mee te krijgen. Het is toch al zeldzaam dat de hele wereld deze dagen naar ons kijkt. Per slot van rekening is hier alles begonnen. En wij Joden gaan daarbij gewoon met ons dagelijkse leven verder.

Ook op de Duitse tv waren er korte berichten uit Israël. Dat wil zeggen, eigenlijk waren het meer berichten uit Bethlehem en uit Gaza. Er werd benadrukt dat het de weinige christenen in Gaza niet geoorloofd is naar Bethlehem te komen. Nou ja, iets negatiefs moet ook worden gemeld. Het was een bijdrage van RTL Nieuws. Ik mag overigens óók niet naar Bethlehem rijden, want dat is voor Joden om veiligheidsredenen verboden. Alle gebieden van de Palestijnse Autoriteit zijn voor ons taboe.

Zo, en nu ben ik u nog het weer voor vandaag verschuldigd. Buiten schijnt de zon vanuit ene stralend blauwe hemel. Een mooie dag voor een wandeling door de Oude Stad van Jeruzalem, lijkt me.

Blik vanaf het balkon van onze redactie. Genoeg blauwe hemel (Foto: Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'erSheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,545 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag en een gezegende Eerste Kerstdag. Wij verheugen ons erop als u ook op deze dag met ons bent. We zijn ook begonnen met onze dagelijkse nieuwsberichten. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.