Enquête belooft 30 zetels voor Likoedpartij

dinsdag 25 december 2018 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Nadat mandag bekend werd gemaakt, dat de volgende verkiezingen op 9 april 2019 zullen plaatsvinden, duurde het niet lang voordat de eerste uitslag van een enquête werd gepubliceerd. Indien de verkiezingen volgens de enquêteresultaten verlopen, dan hoeft premier Netanyahu zich geen zorgen te maken.

Zowel de oppositie als bepaalde coalitiepartijen die ongelukkig zijn met het beleid van premier Benjamin Netanyahu, zien dit als een mogelijkheid om eindelijk van de langs zittende premier af te komen.

Netanyahu wordt mogelijk aangeklaagd wegens ernstige beschuldigingen van omkoping, en hij is de laatste tijd door zijn eigen rechtse kiezers zwaar bekritiseerd omdat hij er niet in is geslaagd om het Palestijnse terrorisme daadkrachtiger aan te pakken. En toch blijkt uit de eerste opiniepeiling na het besluit tot vervroegde verkiezingen, dat Netanyahu en zijn Likoed-partij met gemak kunnen winnen.

Het Israëlische dagblad Ma'ariv publiceerde vandaag de resultaten van een enquête, waarin aan 500 Israëli's werd gevraagd op welke partij zij bij de volgende verkiezingen zouden stemmen. De enquête zou een foutenpercentage van 4,3 % hebben.

De resultaten van de enquête over de zetelverdeling in de volgende Knesset, met tussen haakje het huidige aantal zetels, zijn:
♦ de regerende Likoedpartij van Benjamin Netanyahu krijgt 30 (30) zetels.
♦ Op de tweede plaats zou niet de Arbeiderspartij van Avi Gabbai komen, maar een partij die nog niet is opgericht door voormalig stafchef Benny Gantz. Als Gantz met zijn eigen partij zou starten, zou hij volgens de enquête 13 zetels krijgen. Dit zou vooral ten koste van andere linkse en centristische partijen gaan.
♦ Op de derde plaats staat de partij Yesh Atid ('Er is Toekomst') van Yair Lapid, die volgens het onderzoek 12 (11) zetels zou krijgen.
♦ Het Joodse Huis onder Naftali Bennet komt op 11 (8) zetels.
♦ De Gemeenschappelijke Arabische lijst krijgt eveneens 11 (13) zetels.
♦ Pas dan zou de Zionistische Unie, bestaande uit de Arbeidspartij onder Avi Gabbai en de Hatnua-partij van Tzippi Livni komen, met 9 (24) zetels. Indien de nieuwe partij van Benny Gantz niet meedoet, krijgt deze combinatie 13 zetels.
♦ Israel Betenoe (Israël Ons Huis), de partij van de voormalige minister van Defensie Avigdor Liberman, komt in het onderzoek op 5 (6) zetels.
♦ De orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom krijgt 7 (6) zetels.
♦ De orthodoxe partij Shas komt op 4 (7) zetels.
♦ De Koelanoe-partij van minister van Financiën Moshe Kachlon krijgt slechts 6 (10) zetels in het onderzoek.
♦ De linkse Meretz-partij zou tevreden moeten zijn met 5 (5) zetels.

Moeilijke vorming van een coalitie
Het ziet er dus naar uit, dat Benjamin Netanyahu versterkt uit de komende verkiezingen zal komen.
Maar als je kijkt naar de enquêteresultaten van de huidige coalitiepartijen, dan komen ze samen op slechts 58 zetels. Volgens het onderzoek krijgt Likoed waarschijnlijk meer zetels dan voorheen, maar hij krijgt ze ten koste van zijn coalitiepartners. Avigdor Liberman zou zich daarom met zijn partij Israel Betenoe weer bij de coalitie moeten aansluiten.
Ook Yair Laid heeft een samenwerking niet uitgesloten. Echter, alleen als er geen aanklacht tegen Netanyahu wordt ingediend. De beslissing is nu in handen van advocaat-generaal Mandelblitt.

Hoogstwaarschijnlijk zal aan Benjamin Netanyahu worden gevraagd de nieuwe regering te vormen. Hij zou dan of een smalle rechtse regering kunnen vormen met daarin de orthodox Joodse partijen, of een bredere coalitie met de centristische partijen, zonder de orthodoxen.

Ook moet men niet te veel vertrouwen op enquête­resultaten, zoals de Arbeidspartij bij de laatste verkiezingen uit eigen ervaring heeft ondervonden.

Zie ook de resultaten van de enquête van de Israëlische omroep KAN, gepubliceerd door CIDI

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.