Israël kiest nieuwe Knesset op 9 april

dinsdag 25 december 2018 |  Dov Eilon
Nadat duidelijk was geworden, dat de regerings­coalitie er niet in zou slagen, de veel­bespro­ken rekruterings­wet aan te nemen, stemden de leiders van de coalitiepartijen in met de ontbinding van de Knesset. Nu is het de taak van de burgers om bij de voor 9 april geplande verkiezingen een levens­vatbare regering te vormen die de vele uitdagingen en taken aankan.

Met slechts 61 zetels is het moeilijk om te regeren. Dit was de conclusie van de leiders van de coalitie­partijen, die gisteren voor de ontbinding van het parlement en vervroegde verkiezingen stemden. Normaal gesproken hadden de verkiezingen pas in november moeten plaatsvinden.

Dit besluit werd ingegeven door een komende stemming over de rekruteringswet. De leider van de partij Yesh Atid, Yair Lapid, verklaarde dat hij niet voor het wetsvoorstel zal stemmen. Hij vindt het onaan­vaard­baar, dat degenen die de militaire dienstplicht ontlopen, er ook geld voor krijgen.
De wet gaat over het opnemen van orthodoxe Joden in het leger, een zeer gevoelige kwestie. De orthodoxe partijen zien een taboe in de militaire dienst. Ze zijn bang dat het kan leiden tot secularisering.
Aan de andere kant heeft de jarenlange praktijk van vrijstelling van orthodoxe Joden van de dienstplicht geleid tot grote ontevredenheid onder de rest van de Joodse bevolking, die twee of drie jaar in het leger dienen.

Ook de voormalige minister van Defensie en de leider van de partij Israel Betenoe (Israël Ons Huis), Avigdor Lieberman, verklaarde dat hij niet zou instemmen met de nieuwe wet, die opnieuw concessies zou doen aan de orthodoxen.

Premier Benjamin Netanyahu, maandag tijdens een vergadering van de Likoed fractie.

'Het is absoluut logisch om nu naar de verkiezingen te gaan', aldus premier Benjamin Netanyahu. Hij benadrukte dat nieuwe verkiezingen een paar weken geleden niet gepast zouden zijn geweest, toen Israël begon met Operatie Noordelijk Schild, om tunnels van Hezbollah-aan de Libanese grens te lokaliseren en te vernietigen. Daarna sprak hij de hoop uit, dat de huidige religieuze, nationale coalitie na de verkiezingen in april weer het hart van de coalitie zal vormen.

Zodra het besluit om nieuwe verkiezingen te houden bekend werd, begonnen de partijen met hun verkiezingscampagne. De voorzitter van de Arbeidspartij, Avi Gabbai, verklaarde zelfverzekerd, dat hij het besluit tot nieuwe verkiezingen toejuicht en dat hij premier Netanyahu in zijn functie zal vervangen. 'Israël staat voor een verandering. De feiten zijn duidelijk. Deze verkiezingen gaan tussen Netanyahu en mijzelf. Ik ben me bewust van de verantwoordelijkheid en als premier zal ik de Staat Israël naar een betere toekomst leiden', zei hij als eerste reactie.

Avi Gabbai maakte maandag zijn ambities bekend. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Vandaag stemmen de ministers telefonisch over het wetsvoorstel tot ontbinding van de Knesset. Op woensdag zal de wet dan in tweede en derde lezing worden aangenomen en daarmee het einde van de 20e Knesset bezegelen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.