Onderdrukking in Iran: Een kijkje achter de schermen

maandag 24 december 2018 |  Edy Cohen
Eind september openden vier mannen in Ahvaz het vuur op een Iraanse militaire parade die werd gehouden ter ere van het begin van de Iran-Irakoorlog van 38 jaar geleden. Volgens de media kwamen vijfentwintig mensen om het leven en raakten zeventig mensen gewond.

Ook in Israël demonstreren Iraanse vluchtelingen tegen het regime van hun land. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd onder andere opgeëist door IS en de Iranese Democratische Verzetsbeweging, die vooral in dit deel van Iran actief is, waar veel Arabieren wonen. Het Iraanse regime beschuldigde ook de VS, Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten van betrokkenheid. De aanslag was voor velen geen verrassing omdat de Arabische minderheid in dit deel van Iran zeer opstandig is. Er hebben in Ahvaz al ontelbare rellen, demonstraties en zelfs aanslagen op politieagenten plaatsgevonden, maar de Iraanse censuur verbiedt de media hierover te berichten.

Ahvaz ligt in het uiterste zuidwesten van Iran. Het is de hoofdstad van de provincie Choezestan en heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Honderd jaar geleden was de meerderheid van Ahvaz Arabisch. Sjeik Khazal al-Ka’abi van de stam Bani Kaab was er toen gouverneur. Hij wilde zijn macht uitbreiden naar Irak en Ahvaz annexeren. Maar de Britten gaven dit olierijke gebied uit eigenbelang aan Iran. Kortom: Ahvaz is een Arabische stad, die bezet wordt gehouden door Iran. Maar de Arabische bevolking wil vrij zijn.

De meeste burgers van de islamitische republiek Iran zijn sjiieten. Maar in Iran wonen ook minderheden zoals Azerbeidzjanen, Koerden, Turkmenen, Beloetsj, Arabieren en zelfs een klein aantal Joden. Het is een regelrechte ramp hoe er met deze minderheden wordt omgegaan. Teheran is bang dat er afscheidings­bewegingen ontstaan in de door Arabieren of door Koerden gedomineerde gebieden.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.