Israël bezorgd; heeft Trump Syrië aan Turkije 'overgegeven'?

maandag 24 december 2018 |  Ryan Jones
Berichten, dat de Amerikaanse president Donald Trump deze week Syrië feitelijk heeft 'overgegeven' aan de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan, hebben de zorgen van Israël over de situatie aan de noordelijke grens alleen maar groter gemaakt.

Afbeelding: Trump en Erdogan bespreken kwesties betreffende het Midden-Oosten tijdens een bijeenkomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel in juli 2018. (Foto: Tatjana Zenkovitsj/EPA-EFE).

In een telefoongesprek van 14 december tussen de twee leiders zei Trump dat zijn regering 'klaar' was met Syrië. Volgens een afschrift van het telefoongesprek, verkregen door CNN.zei hij tegen Erdogan dat het door oorlog verscheurde land 'helemaal van jou' is.

Trump nam zijn besluit - dat volgens velen impulsief impulsief was - nadat Erdogan hem naar verluidt verzekerde dat de Turkse strijdkrachten zouden opdweilen wat er nog over is van ISIS en andere radicale jihadistische groepen in Syrië.

De Koerden
Het probleem is dat Turkije ook de Koerdische strijdkrachten, die verbonden zijn met zowel de VS als Israël, als terroristen beschouwt, en deskundigen zijn ervan overtuigd dat het Turkse leger binnenkort tegen de Koerden zal optreden.

Door Koerden bewoond gebied in Syrië, Turkije, Irak en Iran. (Bron: BBC).

De Koerden worden al lang gezien als een tegenwicht tegen de opkomst van soennitische radicalen en als een buffer tegen de uitbreiding van de Iraanse hegemonie. Turkije, Iran en regionale Arabische mogendheden vrezen ook dat de Koerden uiteindelijk een eigen Staat vestigen en een militaire alliantie met Israël smeden. De Koerdische autonome gebieden onderhouden al nauwe betrekkingen met de Joodse Staat.

Turkije toestaan de Koerdische ambities lam te leggen, bedreigt Israël door het verzwakken van zijn enige echte bondgenoot in de regio te en door de deur open te zetten voor de verdere verspreiding van de Iraanse invloed.

Gezien het zeer duidelijke gevaar van de stap hebben niet zo weinig Israëli's hoofdpijn over het besluit van Trump.


Amerika verlaat Syrië! Trekt zich terug uit Afghanistan! Trumps generaals vertrekken!

Weet je nog, dat je vroeg: 'Wat moet er gebeuren om Khashoggi uit het nieuws te krijgen?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.