Groeten uit Israël: Ook Jeruzalem is in kerststemming

Monday, December 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En daar is hij dan weer, die 24 december. Ook al woon ik al meer dan 30 jaar hier in Israël, ik ben nooit de sfeer vergeten van deze dag uit de tijd dat ik nog in Duitsland was. Daarmee bedoel ik nu niet de religieuze betekenis van dit feest, maar gewoon die bijzondere ‘kerststemming’. Misschien was die vroeger zelfs nog mooier dan tegenwoordig, nu de winkels je al eind oktober in 'kerst­inkoop­stemming' willen brengen. Maar ik geef toe dat wij hier in Israël niet veel beter zijn. Zo werd bij ons begin november al begonnen met de verkoop van soefganiot, en ook nu vind je in sommige supermarkten al speciale vakken met gedroogde vruchten, want over een maand is het immers Toe BiShvat, het Nieuwjaar van de Bomen. En dan duurt het ook niet lang meer tot de Ozne Haman (Hamansoren) van het Poeriemfeest.

Maar ik heb daar ook wel begrip voor. De mensen willen geld verdienen. Het ligt aan onszelf of we aan dit consumentisme mee willen doen of niet. Bovendien moet ik toegeven dat wat 'shoppen' ook wel eens leuk kan zijn. Ook hier in Israël wordt het komende Kerstfeest niet genegeerd. Vooral daar waar relatief veel christenen wonen, zoals in Jaffa, Haifa, Nazareth en natuurlijk Jeruzalem. En dan is er ook nog een niet gering aantal Russische immigranten, die van vroeger thuis gewend zijn Kerst te vieren (veel van die immigranten hebben een christelijke ouder). Vandaar dat velen het hier ook vieren, wat thans niet zoveel met godsdienst te maken hoeft te hebben. Daar zullen veel herinneringen uit de kinderjaren een rol in spelen.

De niet-koosjere supermarktketen 'Tiv Ta’am' maakte een reclamecampagne voor de feestdagen. Daarbij wenste de kerstman de kinderen een 'chanoechrismas same'ach beTiv Ta'am', 'vrolijk Chanoekerstfeest bij Tiv Ta'am', want ook het Chanoekafeest ligt pas net achter ons.

Terwijl u nu voor de feestdagen staat, gaat bij ons het werk door zoals altijd. Het dagelijks leven is aan de orde. Maar misschien neem ik u wel weer eens mee op een wandeling door de Oude Stad, om daar iets van de kerststemming mee te krijgen. Ik zal dat voor morgen inplannen, want daarna zou er weer gaan regenen. Ook heeft men ons een paar echt kille dagen in het vooruitzicht gesteld, met nieuwe sneeuw op de Hermon.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt zonder noemenswaardige veranderingen van de temperaturen. Tot de middag kan er in het noorden en aan de kust nog hier en daar een regenbui vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is drie centimeter gestegen en staat nu op 214,55 meter onder de zeespiegel.

In Jeruzalem is gisteren de verlichting van de kerstboom ingeschakeld.

Zo meteen beginnen we weer met onze dagelijkse berichtgeving. Daarbij kijken we in alle richtingen. In het noorden hebben we de operatie tegen de tunnels van Hezbollah. Vanuit het zuiden hoorden we gisteren dreigingen van de terreurorganisaties dat ze op de gebeurtenissen bij het grenshek zouden reageren. Daarbij komt dan nog de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië. En ook de binnenlandse politiek is hier bij ons nooit saai. Toch hoop ik dat we een rustige dag zullen hebben.

Met deze hoop wens ik u nu een prettige maandag en een vrolijk kerstfeest. Geniet van de vrije dagen met uw familie. Wij werken intussen door, om u te informeren over dingen die u anders misschien helemaal niet hoort. En ook het volgende nummer van ons tijdschrift is al in voorbereiding. Het ga u goed. Vrolijke kerst!

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.