Sterkere druk op Netanyahu om af te treden als premier

Sunday, December 23, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit zou zondag beginnen met het herzien van het bewijsmateriaal, dat premier Benjamin Netanyahu betrokken was bij omkoperij. Dit leidde tot nieuwe oproepen aan de Israëlische leider om onmiddellijk op te stappen.

Netanyahu wordt al jaren geconfronteerd met een aantal onderzoeken naar corruptie. De ernstigste daarvan staat bekend als 'Dossier 4000'; deze houdt in dat Netanyahu naar verluidt een gunstig beleid zou voeren jegens Sha'oel Elovitch, de controlerende aandeelhouder in de telefoonmaatschappij Bezeq, in ruil voor een positieve berichtgeving op zijn Hebreeuwse website Walla!.

Volgens het Openbaar Ministerie is het bewijsmateriaal dat aan Mandelblit is doorgegeven 'een duidelijk geval van omkoping'.

Het nieuws ging vergezeld van een koor van politici en voormalige regeringsfunctionarissen, die zeggen dat Netanyahu moet aftreden, vooral als hij daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld. Een minderheid van de stemmen wees erop, dat de beschuldigden in Israël worden geacht onschuldig te zijn totdat hun schuld is bewezen. Dat betekent dat Netanyahu als premier kon blijven dienen, zelfs wanneer hij wordt aangeklaagd.

Natuurlijk moet Netanyahu, schuldig of niet, de Israëlische kiezers onder ogen zien bij de algemene verkiezingen van volgend jaar, en ernstige beschuldigingen van corruptie kunnen zijn kansen op herverkiezing schaden.

Massale heksenjacht
Netanyahu beweert van zijn kant dat alle onderzoeken deel uitmaken van een massale heksenjacht, die door zijn politieke tegenstanders wordt georganiseerd. Voor velen lijkt het inderdaad vreemd dat Netanyahu zo'n groot risico zou hebben genomen om een prachtige positieve berichtgeving via één enkele online nieuwssite te verkrijgen.

Maar bij dit drama zal het waarschijnlijk meer om de waarneming dan om de feiten gaan, en de linkse Israëlische partijen zullen elk mogelijk voordeel aangrijpen om uiteindelijk Israëls langst-dienende premier ten val te brengen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.