Abbas ontbindt Palestijnse Wetgevende Raad

zondag 23 december 2018 |  Redactie Israel Today
Abbas maakte zaterdag in zijn toespraak in Ramallah ook de ontbinding bekend van het parlement van de Palestijnse Autoriteit, dat al lang niet meer actief is en waarin Hamas een meerderheid heeft. De ontbinding is het resultaat van een beslissing van het Grondwettelijk Hof van de PA, aldus Abbas.

Afbeelding: Het gebouw van het Palestijnse parlement in Ramallah (Foto: Lockesdonkey commons.wikimedia.org)

'Het hof eist een ontbinding van de Palestijnse Wetgevende Raad en nieuwe verkiezingen binnen zes maanden en dat is wat we nu moeten doen. Wanneer precies het Grondwettelijk Hof deze beslissing nam, heeft Machmoud Abbas niet genoemd.

Het Parlement is niet bijeengekomen sinds 2007, toen Hamas met geweld de controle over de Gazastrook overnam. Volgens een verzoeningsovereenkomst tussen Hamas en Fatach had de PA een jaar geleden de controle over de Gazastrook moeten terugkrijgen, maar de uitvoering van de overeenkomst werd herhaaldelijk belemmerd. Een van deze hindernissen is de weigering van Hamas om zijn militaire tak te ontwapenen.

De ambtstermijn van Machmoud Abbas zou in 2009 aflopen, maar hij bleef in functie doordat er geen verkiezingen werden gehouden.

De beslissing van Abbas 'vernietigt het politieke systeem en opent de deur voor chaos in de Palestijnse arena', reageerde het Hamas-parlementslid Yehiha Moussa, die meent dat het parlement pas moet worden ontbonden na de verkiezing van een nieuw parlemtnt, meldt World Israel News. Moussa verwerpt ook de bewering van Abbas, dat Hamas de nationale eenheid blokkeert, en beschuldigt Fatach ervan, de Egyptische verzoeningspogingen te hinderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.