Groeten uit Israël: Protesten 'Gele Hesjes' verlopen

Sunday, December 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

We hadden ons eigenlijk ingesteld op een verregend weekeinde, maar in plaats daarvan kregen we een bijna zomerse shabbat met een blauwe hemel en een stralende zon. Maar toch zijn we dit weekeinde, zoals we van plan waren, thuisgebleven. Dat zal ook wel komen doordat onze dochter, na twee weken op de legerbasis, de shabbat nu weer bij ons kon vieren. Er is dan altijd wat te vertellen, alledaagse belevenissen op de basis, wat soms zelfs heel amusant kan zijn. Maar hoewel onze dochter haar militaire dienst heel graag verricht, zijn wij begonnen de maanden te tellen tot haar ontslag uit het leger. Over negen maanden zal ze weer burger zijn.

En rond die tijd zal ook onze jongste zoon dan aan de beurt zijn, voor twee jaar en acht maanden. Ja, nog één keer moeten we daar doorheen. Nog één keer zullen we een van onze kinderen naar de Ammunition Hill in Jerusalem begeleiden, waar de nieuwe dienstplichtigen in de regio Jeruzalem worden ontvangen. Ieder ouderpaar bereidt zich voor op dat moment (en hun kinderen natuurlijk ook). Vervolgens hebben ze dan op Facebook de inmiddels traditionele foto’s van de ouders met hun kinderen, van deze zo belangrijke dag, waarop ze aan een nieuwe levensfase beginnen, zoals onderstaande verrassing.

Het is wel interessant op welke onderwerpen ik vaak uitkom. Want eigenlijk wilde ik u alleen vertellen over het prachtige weer dat we afgelopen weekeinde hadden, en dat de volgende regen pas woensdag wordt verwacht.

En hier is nu het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, zonder noemens­waardige verandering van de temperaturen, die overeen­komstig het jaargetijde zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,58 meter onder de zeespiegel.

Velen maken van het mooie weer gebruik voor een trip in de natuur.

Het weekeinde was bij ons prettig en rustig, en ook absoluut 'nieuwsvrij', d.w.z. dat ik geen enkel nieuwsbericht heb gehoord of gezien. Pas vanochtend vroeg, toen ik al in de bus naar Jeruzalem zat, ben ik op mijn mobieltje even een paar nieuwswebsites langsgelopen. Ik las onder meer over een toerist, die bij het fotograferen van de Woestijn van Judea een stap te ver scheen te zijn gegaan en in de diepte is gestort. Hij kon, hoewel zwaar gewond, gered worden.
Een ander bericht ging over twee mensen die te ver in een druipsteengrot waren geklommen, zodat de brandweer moest komen om hen te bevrijden.
En natuurlijk waren er weer verkeersongevallen. Vrijdag kwamen een vader en zijn zoon, een politieagent en een militair om het leven, nadat hun auto op een minibus was gebotst.
En ’s avonds waren de 'gele hesjes' weer aan de beurt, die op de Azrieli-kruising in Tel Aviv tegen de hoge kosten van levensonderhoud demonstreerden, waarover we u al berichtten. Momenteel zijn dat nog slechts enige honderden mensen, en bijna iemand gelooft nog dat daar een nieuw massaprotest voort zal komen, zoals destijds in 2011. Maar wie weet. Niemand wil dat alles duurder wordt.

Protest van 'gele hesjes', zaterdagavond bij regeringsgebouwen in Tel Aviv

Een nieuwe week is begonnen. Terwijl u zich wellicht op de kerstdagen voorbereidt, hebben wij ene heel normale werkweek voor ons. Ik wens u ene prettige zondag en een mooie vierde advent. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.