'We zullen reageren op dood van vier demonstranten'

zondag 23 december 2018 |  Redactie Israel Today
De wekelijkse rellen bij het grenshek van de Gazastrook als onderdeel van de 'Mars van de Terugkeer' hebben de afgelopen weken weliswaar minder mensen aangetrokken, maar ze vinden nog steeds elke vrijdag plaats. Deze keer verzamelden zich rond de 8000 Arabieren uit de Gazastrook bij het grenshek.

Terwijl de meesten van hen zich verre hielden van het grenshek, bereikten sommigen van hen het hek en gooiden stenen naar Israëlische soldaten, staken autobanden in brand en gooiden ook enkele explosieven, die de Israëlische kant van de grens niet bereikten. Anderen staken de grens voor een korte tijd over en vluchtten na de aankomst van de Israëlische soldaten terug naar de Gazastrook.

De Israëlische veiligheidstroepen gebruikten middelen om demonstraties te breken en schoten ook met scherpe schoten in overeenstemming met de richtlijnen voor het openen van het vuur op de grensovertredende onruststokers. Deze keer werden vier Arabieren gedood tijdens de rellen, een hoog aantal in vergelijking met de laatste weken.

Afbeeldingen: De rellen van vrijdag. (Foto's: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Tijdens de begrafenissen van de Arabieren, die tijdens de rellen zijn omgekomen, publiceerde het gezamenlijke hoofdkwartier van de militaire takken van de terreurorganisaties zaterdagavond een buitengewone verklaring, waarin wordt gedreigd met een mogelijke reactie op de dood van de vier Arabieren.

In de verklaring staat: 'Als gevolg van de Israëlische misdaden tegen geweldloze betogers van de Mars van de Terugkeer, die de dood van vier mensen en het verwonden van tientallen mensen tot gevolg hadden, is het gezamenlijke hoofdkwartier begonnen met intensief overleg. We zullen een duidelijk standpunt hebben over onze benadering van de Israëlische domheid en de misdaden tegen ons volk'.

Hamas-leider Ismail Haniye was aanwezig bij een van de begrafenissen en zei dat Hamas zich tot de bemiddelaars voor de geplande wapenstilstand had gewend met het verzoek om de agressieve stappen van Israël aan te pakken. De marsen van de terugkeer zouden doorgaan tot ze hun doel hebben bereikt, zei Haniye.

De Kerstman neemt deel aan een opstootje. Zoals elk jaar, gebruiken moslims graag het kostuum van de Kerstman om internationale aandacht te trekken. Vrijdag bij het grenshek (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.