Groeten uit Israël: Boeren tevreden over de vele regen

Friday, December 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is winter, echt waar. Zoals het hoort. Daarmee bedoel ik uiteraard de Israëlische winter. Winter in Israël betekent regen. En die was er sinds gisteren, zoals we het ons hadden gewenst. ’s Avonds was er hier in Modi’in nog een keer een echte 'douche'. Als het in Modi’in regent, dan gaat dat meestal heel hard, als een wolkbreuk. Echt abnormaal hard. Toen ik gisteren nog met de auto onderweg was, konden de ruitenwissers nauwelijks tegen de watermassa’s op, terwijl ik stapvoets reed. Gelukkig hebben wij een parkeer­gelegenheid onder de woning, zodat ik toch helemaal droog ben gebleven.

Nu is het wat rustiger weer, er zijn al wat blauwe stukjes aan de hemel te zien. Maar vannacht zijn in bijna het hele land behoorlijke hoeveelheden regen gevallen. Op de radio sprak men vanochtend met een agrariër. Er werd hem gevraagd of hij tevreden was met de regen, die nu eindelijk in grote hoeveelheden valt. Natuurlijk was hij dat, was zijn eerste antwoord. Overigens had hij graag een kleine pauze erin gehad, want het graan dat hij plantte, had ook wat zonnestralen nodig. Ook zou te harde regen de mest wegspoelen. Maar over het geheel was hij zeer tevreden, want Israël heeft die regen heel hard nodig.

Vervolgens noemde hij de grandioze plannen van de regering, om via zeewater­ontzilting water naar het Meer van Galilea te brengen, zodat dit weer snel op zijn normale niveau komt. Er is al veel beloofd, maar uiteindelijk is er toch weinig uitgekomen. Ook nu is de situatie van het Meer van Galilea zeer kritisch.
Hij heeft gelijk. Er is dat plan om het meer via een leiding extra water naar het meer te brengen. Maar al die grootse plannen vergen dan veel meer tijd dan oorspronkelijk gepland. Daarom moeten we blij zijn met elke flinke regenbui, ook de boer die zijn veld dan misschien opnieuw moet bemesten.

De Hermon is inmiddels wit gekleurd, daar is tot nu toe ongeveer 10 centimeter sneeuw gevallen. Een begin.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot helemaal bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging, vooral in de bergen en in het binnenland. Tot de middag kans op lichte regenbuien. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 214,58 meter onder de zeespiegel.

En nu is het alweer vrijdag. Vanwege de regen zullen we dit weekeinde wel meer thuis zijn en daarbij naar het ruisen van de regendruppels luisteren. Mijn zoon vertelde me vanochtend vroeg, toen ik hem naar school reed, dat hij heel erg van deze 'winterse' sfeer houdt. Hij vindt het heel fijn om thuis te zijn als het buiten zo stormt en regent. Ik kan hem daar alleen maar gelijk in geven.

Vrijdags luister ik altijd heel graag naar een bepaald radioprogramma van de nieuwe Israëlische omroep KAN, de opvolger van mijn vroegere werkplek. De studio’s staan zelfs nog steeds hier in Modi’in, wat me altijd weer amuseert. Nu, terwijl ik niet meer bij de omroep werk, staat hij hier, in 'mijn' stad.

Terug naar het radioprogramma. Het heet 'Emily en de professor'. Emily Amrussi is een schrijfster en journaliste, die vroeger woordvoerder was van de nederzettingen in Judea en Samaria. De professor heet Yuval Elbashan, schrijver, advocaat en hoogleraar in de rechten. Beide spreken ze in het programma over de gebeurtenissen van de afgelopen week. Wat ik daarbij zo leuk vind, is de losse wijze waarop ze praten en soms ook onenigheid hebben. Je voelt je alsof je bij hen aan tafel zit en aan het gesprek deelneemt. Vandaag spraken zo onder andere over de Joodse identiteit. Daarbij werd gevraagd in hoeverre thuis nog Joodse tradities worden onderhouden, hoe ieder zijn Jood-zijn in de praktijk brengt, ook diegenen die niet religieus heten te zijn. Een ander thema ging erover of Jeruzalem tegenwoordig meer religieus is dan vroeger. Een interessant onderwerp, waar ook wij ons wel eens mee bezig zouden kunnen houden.

Het programma wordt tegelijk op tv uitgezonden, zodat men Emily en de professor ook kan zien. Daarbij zijn er ook actuele posts uit het twitter­account, waaraan ook de luisteraars en kijkers mee kunnen doen. In de loop van het programma wordt ook een bekende persoonlijkheid gebeld, meestal een bekende politicus, die aan het einde dan de vraag krijgt gesteld wat hijzelf vrijdag kookt voor de komende shabbat. Ook de vroegere minister van defensie Lieberman was er al eens bij, al herinner ik me niet meer wat voor eten hij zelf vrijdags klaarmaakt. Ik houd van dit programma, ik hoor het vaak terwijl ik deze regels schrijf.

Hier volgt gewoon een stukje uit het programma, de inhoud doet er niet eens toe. Ik geef het hier alleen weer zodat u zich er een beeld van kunt vormen.

Dit hoort voor mij bij de vrijdag: Emily en de professor.

En nu wordt het tijd om ons op het weekeinde voor te bereiden. Hopelijk krijgen we een rustig weekeinde en een vreedzame shabbat. De shabbat begint nu elke week wat later, de dagen worden eindelijk weer langer. Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.