Israël waakzaam nu Amerikaanse troepen Syrië verlaten

donderdag 20 december 2018 |  Ryan Jones
De Israëlische defensie-organisatie reageerde donderdag met verbazing en bezorgdheid op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump, dat ISIS was verslagen en dat de Amerikaanse troepen en diplomaten daarom Syrië zouden verlaten.

In feite begon de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Syrië al toen Trump zijn 'overwinnings­toespraak' hield.

De recent afgetreden Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman zei dat de stap het potentieel had om een grote regionale oorlog te ontketenen. 'De terug­trekking van de VS uit Syrië verhoogt de kans op een volledig conflict in het noorden - zowel in Libanon als in Syrië,' vertelde hij Israël Radio.

Lieberman benadrukte dat het vertrek van de Amerikanen uit het gebied verlaten het regime van de Syrische dictator Bashar Assad en zijn Iraanse en Hezbollah bondgenoten zou aanmoedigen. Die beoordeling werd gedeeld door vele hoge Israëlische ambtenaren.

Terwijl de VS slechts ongeveer 2.000 manschappen ter plaatse hadden in Syrië, controleerden ze de belangrijkste grensposten tussen Syrië en Irak, of hielden ze daar op zijn minst toezicht op. Lieberman legde uit, dat we door hun vertrek 'nu spreken over aaneengesloten sjiitisch gebied tussen Iran, Irak en Syrië,' wat bijna zeker een versterking van de Iraanse militaire positie in Syrië zal betekenen en meer geavanceerde wapens die Hezbollah bereiken.

Volgens het Israëlische Channel 10-news probeerde premier Benjamin Netanyahu Trump te overreden om van gedachten te veranderen, maar het mocht niet baten. Channel 10 beschreef de stap als 'een klap in het gezicht' voor Israël, en leiders van de hekelden Netanyahu omdat hij er niet in was geslaagd, de Amerikanen af te houden van wat volgens velen hier een overhaast en roekeloos besluit is.

Zie ook het artikel 'US Syria-withdrawal decision could throw region into chaos' in de Jerusalem Post

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.