Minder voedselhulp WFP voor Palestijnse Arabieren

Thursday, December 20, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft bekend gemaakt dat het aan het begin van het nieuwe jaar drastisch zal snijden in de steunbetalingen aan ongeveer 190.000 Arabieren die in de Gazastrook en de Palestijnse Autoriteit wonen.

Afbeelding: Lossen van hulpgoederen van de Verenigde Naties bij de grensovergang bij Rafah naar de Gazastrook (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Er is een gebrek aan de nodige middelen om de hulp op dezelfde manier als voorheen te kunnen voortzetten. Als reden hiervoor werd de verlaging van de Amerikaanse steunbetalingen aan organisaties in de regio genoemd. Reeds in augustus hebben de Verenigde Staten verklaard dat zij hun steunbetalingen aan de UNRWA van 250 miljoen dollar per jaar zouden stopzetten. De bezuinigingen hebben niet alleen gevolgen voor de UNRWA, maar ook voor andere humanitaire organisaties, waaronder het WFP, die nu 40 procent van hun budget verliezen.

Vanaf 1 januari 2019 zal de VN-organisatie de hulp aan 27.000 Arabieren in Judea en Samaria volledig stopzetten, terwijl de maandelijkse hulp aan 165.000 Arabieren in Gaza met 20 procent wordt verminderd. In plaats van 10 dollar tot nu toe, zal elke persoon slechts 8 dollar per maand ontvangen.

In een bericht op de website van de WFP staat dat de organisatie een bedrag van 57 miljoen dollar nodig heeft om haar hulp tot op heden voort te zetten. De directeur van het WFP voor Palestina, Stephen Kearney, riep de internationale gemeenschap op haar steun te verhogen om een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen.

Ondertussen vroeg een woordvoerder van de terreurorganisatie Hamas aan de Verenigde Naties om in de behoeften van het Palestijnse volk te blijven voorzien totdat zij hun vrijheid hebben bereikt.

Tegelijkertijd wordt Israël ook verantwoordelijk gesteld voor de slechte financiële situatie van de Palestijnse Autoriteit. Maar het feit dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas maar liefst zes procent van de jaarlijkse begroting gebruikt voor betalingen aan terroristen en hun families, ongeveer 11 miljoen dollar, wordt vaak genegeerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.