Groeten uit Israël: De hemelsluizen gingen open

donderdag 20 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vannacht werd ik door een harde donderslag uit mijn slaap gehaald. Regendruppels deden een aanval op de vensterruiten, met een waanzinnige herrie. Daarbij stormde het ook nog flink. Nou, dat kan een interessante dag worden, dacht ik, en ik draaide me op mijn andere zij. In de loop van de tijd ben ik gewend geraakt aan dat voortdurende gekletter van de regendruppels.

Ook toen ik om even na 6 uur op weg ging naar de bushalte, regende het nog steeds. Overigens was de wind zwakker geworden. Ik had helemaal geen tijd om naar onze tuin te kijken. De storm zal best wel wat tuinstoelen omver hebben geblazen en over het gazon hebben verspreid. Terwijl ik in mijn gedachten verzonken zat, werd het ineens heel licht. Een bijzonder felle en langdurige bliksem. Vlak daarna donderde het al. En toen begon het pas echt. De hemelsluizen gingen open en het begon met emmers tegelijk te gieten. Gelukkig had ik toen de halte al bereikt. Het was nog donker toen ik in de bus stapte.

In Jeruzalem aangekomen, was het me duidelijk dat ik vanochtend niet te voet zal gaan. Dus ging ik naar de tramhalte, waar heel wat mensen voor de regen stonden te schuilen.

Wachten op de tram om even voor 7 uur. De klok op het centraal busstation is, zoals altijd, kapot. (Foto Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan regenbuien van het noorden tot aan de noordelijke Negev, die zo nu en dan met onweer gepaard kunnen gaan. Gevaar voor overstromingen in het Jordaandal, in de Woestijn van Judea en in de omgeving van de Dode Zee. Aan de kust kunnen overstromingen ontstaan. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,595 meter onder de zeespiegel.

De meteorologen hadden ons er immers al op voorbereid dat deze winter een bijzonder regenrijke winter zou worden. Dus zijn we blij met de regen en hopen we dat dit nog maar het begin is. We hebben die regen nodig.

Op weg naar de redactie, vanochtend vroeg

En nu zit ik in mijn warme kantoor, terwijl het buiten verder regent. Eigenlijk een prettige atmosfeer, als mijn schoenen niet zo nat waren geworden.

Vanmorgen vroeg werd op de radio verteld dat men vanaf morgen ook in de gehele regio Tel Aviv en Gush Dan alleen nog in de bus kan stappen met een opgeladen Rav-Kav-kaart. Hier in Jeruzalem is dat al langer het geval. Maar vanaf morgen ook in Tel Aviv. Wie geen Rav-Kav-kaart heeft, kan momenteel nog bij de chauffeur een anonieme kaart krijgen, die dan voor één rit wordt opgeladen. Omdat deze kaart echter 10 shekel kost, moet men voortaan niet vergeten hem altijd bij zich te hebben en voor de volgende rit op te laden. In het begin zijn veranderingen zoals deze altijd wat moeilijk, maar uiteindelijk zal iedereen eraan gewend zijn.

De laatste tijd wordt er hier bij ons weer heel veel over de hoge kosten van levensonderhoud gesproken. Nu waren er ook hier bij ons protesten met de gele hesjes, zoals u in een van onze artikelen kunt lezen. Uiteraard zijn deze gele-hesjes-protesten niet te vergelijken met die in Frankrijk, wat ook goed is, maar desondanks schijnen ze al een eerste succes te hebben behaald. Want gisteren verklaarde Osem, een van de grootste levensmiddelen­concerns van Israël, dat men de eerder aangekondigde prijsverhogingen van een flink aantal producten nu toch niet zal uitvoeren. Ja, en waarom niet? Omdat de 'gele hesjes' eerder opgeroepen hadden tot een boycot van producten van het bedrijf, dat tot het Nestlé-concern behoort. En omdat ook onze minister van Financiën beloofde om tegen de prijsverhogingen op te zullen treden, deed Osem nu een stap terug. Daarbij herinnerden zij zich vast de massa­demonstraties van zomer 2011.

Misschien helpt het toch? Protesten tegen de hoge kosten van levensonderhoud, Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Er zullen nog veel andere dingen duurder worden, zoals bijvoorbeeld elektriciteit. Maar ook hier beloofde de minister van Financiën te zullen ingrijpen. Zo zou de prijsverhoging nu wat milder uitvallen dan eerst aangekondigd. Terwijl de eenvoudige burger nu met de hogere prijzen uit de voeten moet zien te kunnen, behoeven de Knesset-afgevaardigden en de ministers van de regering zich daar geen zorgen over te maken. Want voor hen wordt per begon volgend jaar een salarisverhoging van rond de 1000 shekel (circa 235 euro) aangekondigd. Weliswaar hebben de afgevaardigden de mogelijkheid om van deze verhoging af te zien. Want men schijnt zich ervan bewust te zijn dat het juist nu, terwijl alles duurder wordt, niet verstandig is om de eigen salarissen te verhogen terwijl het veel burgers niet lukt om met hun salarissen, die nu eenmaal niet elk jaar automatisch worden verhoogd, de maand door te komen.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het is alweer bijna weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.