Knesset voor uitzetting van familieleden van terroristen

woensdag 19 december 2018 |  Redactie Israel Today
Na een verhit debat stemde de meerderheid van de Knessetleden voor een wetsvoorstel, dat het mogelijk maakt dat leden van de families van terroristen tot zeven dagen na een aanslag uit hun huizen worden gezet en naar een andere locatie in Judea en Samaria worden overgebracht.

De wet, geïnitieerd door het knessetlid Moti Yogev (Het Joodse Huis), wordt verondersteld een nieuw afschrikkend instrument te zijn om verdere terreuraanslagen te voorkomen.

Het debat over deze controversiële wet verliep, zoals gezegd, nogal verhit. Zo noemde een lid van de Arabische Gemeenschappelijke Lijst, Achmed Tibi, de initiatiefnemer van de wet, Moti Yogev, een 'stuk vuil'. Nadat Achmed Tibi en twee partijgenoten niet meer tot bedaren gebracht konden worden, werd drie leden van de Arabische Gemeen­schappelijke Lijst door de bewakers de zaal uit geleid.

Nog voor de stemming zei Moti Yogev dat de nieuwe wet de volgende moord kon voorkomen. Minister van Toerisme Yariv Levin zei: 'Vandaag hebben de familieleden van terroristen alleen een systeem van aanmoedigingen, waartegen geen afschrikking bestaat.

De voorzitter van de linkse Meretzpartij Tamar Sandberg bekritiseerde het wetsvoorstel en zei: ' Alles wat de regering te bieden heeft is meer destructieve wetten van het racistische en extremistische Huis van Collectieve Straffen'.

Advocaat-generaal Avichai Mandelblit sprak zich eergisteren al uit tegen deze wet. De vrijheid en het bezit van de familie, die geconfronteerd wordt met uitzetting, zou worden geschonden door de acties van een ander lid van de familie, zonder te bewijzen dat ook de familie ook een bedreiging vormt. Het wetsontwerp zou op internationaal niveau zeer problematisch zijn.

69 leden stemden voor het wetsvoorstel, 38 waren tegen. Er waren geen onthoudingen. Nu zal het wetsvoorstel voor verdere voorbereiding worden doorgestuurd naar de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie. Daarna komt het terug naar de Knesset voor de eerste lezing. Maar pas na de derde lezing wordt een wetsvoorstel een wet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.