Kan Hamas-leider Haniye de nieuwe chef van de PA worden?

woensdag 19 december 2018 |  Redactie Israel Today
Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehou­den in de Palestijnse Autoriteit (PA), zou Hamas-leider Ismail Haniye het winnen van de Pales­tijnse leider Machmoud Abbas, niet alleen in Gaza, maar ook op de zogenaamde West Bank. Dat blijkt uit een nieuwe peiling.

Afbeelding: Ismail Haniye (Archieffoto: Emad Nassar/Flash90)

Het onderzoek werd uitgevoerd door Khalil Shikaki van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek (PCPSR) in Ramallah. 1270 mensen van de Westbank en de Gazastrook werden geïnterviewd. Volgens het onderzoek zou, indien allen zij meedoen, Ismail Haniye 49 procent van de stemmen behalen, vergeleken met 42 procent voor Machmoud Abbas.
Indien nu verkeizingen voor een Palestijns parlement zouden worden gehoude, zou Hamas 34 procent van de stemmen krijgen, Fatach 35 procent, anderen 10 procent, en 21 procent heeft nog niet beslist.

Volgens Shikaki is de reden voor de goede prestaties van de Hamas-leider de veronderstelling van de burgers van de Palestijnse Autoriteit dat de terreurorganisatie het plein had verlaten als winnaar in de laatste confrontatie met Israël.

De laatste verkiezingen voor de PA vonden plaats in 2006. In het kader van een verzoeningsakkoord tussen Hamas en Fatach van Machmoud Abbas, volgens hetwelk de Palestijnse Autoriteit de controle over de Gazastrook moet terugkrijgen, zijn nieuwe verkiezingen een van de voorwaarden voor de uitvoering van het akkoord.

Het zou interessant zijn om te zien hoe Israël en het buitenland zouden reageren op de verkiezing van Ismail Haniye als nieuw hoofd van de Palestijnse Autoriteit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.