Israëlische organisatie klaagt Palestijnse Autoriteit aan

Wednesday, December 19, 2018 |  Yossi Aloni
De brute moord op Jamal Khashoggi heeft wereldwijd veel stof doen opwaaien. Maar voor vergelijkbare of nog ernstiger schendingen van mensenrechten door de Palestijnse Autoriteit, is nauwelijks aandacht.

Demonstraties voor de vrijheid van meningsuiting in Ramallah zijn zeldzaam en gevaarlijk voor de demonstranten. (Foto: Issam Rimawi/Flash90)

Het Jerusalem Institute of Justice (JIJ), een mensen­rechten­organisatie die zich bezighoudt met schending van mensen­rechten zowel in Israël als in de Palestijnse gebieden, heeft een aanklacht ingediend bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tegen Machmoud Abbas. De aanklacht betreft ernstige schendingen van de rechten van de Palestijnse bevolking in de afgelopen vier jaar. Volgens de aanklacht zouden Palestijnse veiligheidsbeambten politieke gevangenen routinematig martelen; zeventien gevangenen zouden daarbij in de afgelopen jaren zijn omgekomen.

JIJ heeft een verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof om een onderzoek in te stellen naar de praktijken van de regering van Abbas. Dit verzoek is gebaseerd op getuigenverklaringen die zijn aangedragen door verschillende mensen­rechten­organisaties. Een van deze organisaties is Human Rights Watch. Deze organisatie heeft een rapport uitgebracht over de willekeurige wijze waarop zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas politieke tegenstanders en journalisten oppakt, gevangen houdt en op brute wijze martelt.

JIJ heeft bij het Internationaal Gerechtshof speciaal aandacht gevraagd voor de periode juni 2014 tot april 2018, waarin steeds meer sprake zou zijn van machtsmisbruik door de regering Abbas. De onderdrukking van tegenstanders van de regering van Abbas komt nauwelijks ter sprake in de media, maar reeds in 2014 is de VN-mensenrechtencommissie gestart met het verzamelen van bewijzen van machtsmisbruik door de PA; zij ontving sindsdien honderden aanklachten per jaar.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het december­nummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.