Rusland maakt Israëlische luchtaanvallen in Syrië vrijwel onmogelijk

Wednesday, December 19, 2018 |  Yochanan Visser
Dinsdag verhinderden militairen van de Libanese strijdkrachten (LAF) IDF-militairen een prikkel­draad­hek op te zetten aan de Israëlische kant van de zogenaamde Blauwe Lijn, de internationale grens tussen Israël en Libanon die door de VN erkend wordt. Dit gooide olie op het reeds bestaande vuur tussen Israël en Libanon.

Een ingreep van een UNIFIL-eenheid (Interim-vredesmacht van de VN in Libanon) was nodig om te voorkomen dat het uit de hand liep.
De LAF beweerde ten onrechte dat IDF-militairen het Libanese grondgebied op vier plaatsen waren binnengekomen en zei dat de Israëlische actie een ‘schending van de Libanese soevereiniteit’ vormde. Ondertussen waarschuwde de LAF de Libanese burgers om het gebied te verlaten.
Het Libanese leger kondigde later aan dat het klaar was voor ‘alle mogelijkheden’.

UNIFIL bevestigde tegelijkertijd dat minstens twee van de vier ontdekte aanvalstunnels die Hezbollah in de jaren na de Tweede Libanonoorlog heeft gegraven, Israël binnendringen en dat dit een schending is van Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad.
Israel Today vroeg lokale IDF-commandanten om toegang tot de plaatsen waar het Israëlische leger boringen uitvoert voor de vernietiging van de Hezbollah-tunnels, maar het verzoek werd afgewezen. Alleen CNN mocht een van de locaties betreden en videobeelden maken van een van de tunnels.

Israël probeert momenteel de Amerikaanse regering van president Donald Trump ervan te overtuigen om financiële hulp aan Libanon in te houden zolang de Libanese regering niet begint met het opsporen en vernietigen van de ingangen van de tunnels op Libanese bodem.
UNIFIL weigert naar verluidt betrokken te raken bij de sluiting van de aanvalstunnels uit angst voor represailles van Hezbollah en voor spanningen met de lokale Arabische bevolking, aldus de Libanese krant al-Akhbar [Times of Israel, punt 8], die met Hezbollah verbonden is.

Israël gebruikt ‘Operatie Noordelijk Schild’ ook om een pr-campagne te lanceren die tot doel heeft internationale druk uit te oefenen op de Libanese regering. Jeruzalem verwacht van deze regering dat zij zal optreden tegen de Iraanse poging om Hezbollah van meer geleide raketten te voorzien.
Iran en Hezbollah hebben in Libanon ondergrondse faciliteiten gebouwd om deze raketten te produceren of om onzuivere raketten om te bouwen tot GPS-geleide projectielen, aldus de Israëlische regering.

Israëlische deskundigen hebben gewaarschuwd, dat de Iraanse poging om Hezbollah van geleide raketten te voorzien, uiteindelijk tot oorlog zal leiden als de internationale gemeenschap geen actie onderneemt.
De VN-Veiligheidsraad zal woensdag de tunnelkwestie bespreken en Israël - dat geen lid is van de raad - dringt er bij de Verenigde Staten op aan om ook de Iraanse raketfaciliteiten in Libanon op de agenda te zetten.

Dinsdag heeft de IDF nieuwe videobeelden van een onlangs ontdekte tunnel vrijgegeven, waaruit bleek dat Hezbollah probeert de tunnels af te sluiten sinds de IDF ze heeft ontdekt. Het Israëlische leger vult de ontdekte tunnels nu met explosieven ter voorbereiding van hun vernietiging.
‘Vanaf het moment dat de terroristische tunnels worden ontdekt, onderzoeken de IDF-militairen die op verschillende manieren, waaronder fotografie en andere onderzoeksmogelijkheden,’ zei de woordvoerder van de IDF in een verklaring.
De IDF verwacht tientallen andere terreurtunnels bloot te leggen en denkt dat de Operatie Noordelijk Schild weken, zo niet maanden zal voortduren.

De Israëlische luchtmacht (IAF) blijft volgens Libanese media ondertussen verkenningsvluchten uitvoeren in zuidelijk Libanon.
Een IAF-vliegtuig werd dinsdag in de lucht boven de Zuid-Libanese stad Sidon gespot, terwijl het de geluidsbarrière doorbrak.
Deze verslaggever was er ook getuige van hoe de IDF artillerie van de Syrische grens naar het front met Libanon verplaatst.
Dit was een andere aanwijzing dat Israël het Libanese front nu als vijandiger beschouwt dan het front met Syrië. Ook wees het erop dat Israël zou kunnen optreden tegen de Iraanse militaire opbouw in Libanon wanneer de internationale gemeenschap er niet in slaagt de dreiging van Iran en Hezbollah voor het land in te dammen.

Israëlische activiteit in Syrië
De IAF heeft haar activiteiten tegen Iran in Syrië aanzienlijk verminderd sinds er een crisis met Rusland uitbrak door het neerstorten van een Russisch IL-20 verkenningsvliegtuig in september.
Sinds de Russen het S-300 luchtafweerraketschild aan het Syrische leger hebben geleverd, heeft het Israëlische leger zich onthouden van luchtaanvallen tegen Iraanse doelen in Syrië. In plaats daarvan gebruikte het raketten om wapenkonvooien op weg naar Hezbollah en doelen gerelateerd aan de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) te vernietigen.

De sterke vermindering van de Israëlische militaire activiteiten in Syrië houdt ook verband met een wijziging van de regels voor de betrokkenheid van zowel Rusland als de door Iran gesteunde pro-Assad coalitie.

Damascus heeft Israël gewaarschuwd dat elke aanval in Syrië nu zal worden beantwoord met een aanval op een doelwit in Israël. Daarnaast hebben de Russen de Israëlische regering gewaarschuwd dat zij Russisch militair personeel hebben gestationeerd op bases en faciliteiten van de Quds-brigade van de IRGC.
De veteraan-oorlogscorrespondent Elijah J. Magnier rapporteerde deze week dat ‘Rusland Israël heeft meegedeeld dat er Russische officieren aanwezig zijn bij elke Syrische of Iraanse militaire basis en dat elke aanval op Syrische of Iraanse doelen eveneens Russische strijdkrachten zou raken. Poetin zal niet toestaan dat zijn militairen en officieren worden getroffen door directe of indirecte bombardementen van Israël’.

Zijn rapport werd later gevolgd door een artikel van de Russische krant Kommersant, waarin stond dat Moskou toestaat dat Hezbollah-eenheden en sjiitische milities in Syrië Russische vlaggen gebruiken als bescherming tegen Israëlische luchtaanvallen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.