Groeten uit Israël: Actie buschauffeurs voor veiligheid

Wednesday, December 19, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En het is alweer woensdag, wat gaan de dagen toch snel. Dat de lucht boven Jeruzalem ook vandaag weer geheel wolkeloos is, hoef ik u helemaal niet meer te vertellen; de afgelopen dagen was het immers iedere keer zo. Pas tegen de middag verandert het weer dan meestal. De regen zal Jeruzalem waarschijnlijk pas morgen bereiken.

Sinds een paar dagen rijd ik niet meer met de bus die rechtstreeks vanuit mijn stadsdeel naar Jeruzalem rijdt. In plaats daarvan rijd ik, zoals ik al eens eerder heb verteld, met de auto naar het stadhuis, parkeer dan op de parkeerplaats daartegenover en neem van daar uit de bus. Het parkeerterrein werd pas kort geleden volledig nieuw aangelegd, zodat nog meer burgers van de stad per 'Park & Ride' naar Tel Aviv of Jeruzalem kunnen rijden. Economisch is het gewoon niet de moeite waard om met de eigen auto te rijden.

Inmiddels vind ik de busrit ook echt leuk. Ik heb de tijd om in alle rust het laatste nieuws te lezen, wat helaas niet altijd even leuk is. En ik kijk ook naar de mensen die instappen. Ze komen uit alle lagen van de bevolking. Jonge militairen, zowel vrouwen als mannen, op weg naar hun legerbasis. Een oudere heer met een boodschappen­wagentje op weg naar de markt. Een andere man neemt zijn fiets mee, waarmee hij dan in Jeruzalem verder rijdt naar zijn werk. Ook twee oudere dames, die elkaar hebben ontmoet bij hun wekelijkse boemel door Jeruzalem. Ja, ook om kwart voor zeven ’s ochtends kom je dat soms tegen. In de loop der tijd leer je ook wel wat mensen kennen die elke dag tegelijk met mij op de bus staan te wachten. Zo raak je in gesprek. En na een paar weken heb je het gevoel dat je elkaar al heel lang kent. Eén keer werd ik zelfs in de bus door een vrouw in het Duits aangesproken. 'Ik ken u, maar u kent mij niet,' lachte ze. Zij is uit Duitsland afkomstig, woont net als ik in Modi’in en is een van onze lezers. Wat is de wereld toch klein.

Ik rijd graag met de bus, dit is 'mijn' bus naar Modi’in (Foto: Dov Eilon)

En hier is nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt. Aan de kust waait een stevige wind. Tegen de middag regenbuien met onweer in het noorden. Tegen de avond gaat het harder regenen en breidt de regen zich uit naar de noordelijke Negev. Er is gevaar voor overstromingen. Ook de komende nacht zal het van het noorden tot aan de noordelijke Negev hier en daar regenen, met overstromingsgevaar in het Jordaandal, de woestijn van Judea en de omgeving van de Dode Zee.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,595 meter onder de zeespiegel.

Ik heb daarnet wat geschreven over ritten met de bus. Maar dan wil ik ook nog wat zeggen over buschauffeurs. Die worden vaak niet gezien, maar als een vanzelf­sprekend­heid aangenomen. Helaas zijn er ook passagiers die vergeten dat de chauffeur een mens is. Een paar dagen geleden was ik getuige van een steeds luider wordende 'discussie' tussen een chauffeur en een passagier, die vlak achter de chauffeur zat. De passagier klaagde over de te warme lucht die uit het ventilatie­rooster voor de chauffeur kwam en vroeg of die ventilator uit mocht. Maar de chauffeur had het lef om dat af te wijzen. De chauffeur moet zich prettig voelen bij het rijden, als de passagier last heeft van de ventilator, kan hij toch ergens anders gaan zitten. Inderdaad waren er voldoende lege plaatsen. Maar in plaats daarvan begon de passagier te discussiëren en ruzie te maken. De chauffeur zou aan de wensen van de passagiers moeten voldoen, riep hij.
Intussen maakte ik me zorgen over de veiligheid, want deze zinloze discussie leidde de chauffeur af van het rijden. Ik had bijna iets gezegd. Het ging nog een paar minuten zo door, de chauffeur deed zijn uiterste best om rustig te blijven.

Helaas wordt niet elke ruzie in de bus zo beslecht. Vooral op de zogenaamde 'nachtlijnen', die midden in de nacht rijden om ook wel eens wat aangeschoten passagiers na een feestje naar huis te brengen, komt het af en toe tot geweld­plegingen tegen de buschauffeurs. En juist daartegen was er eergisteren een demonstratie van de buschauffeurs. Daarvoor kwamen zij met hun bussen tot voor de Knesset. Al geruime tijd wordt er overlegd wat men kan doen ter bescherming van de chauffeurs. Veiligheidscamera’s of afgesloten bestuurders­cabines zijn maar een paar van de ideeën. Alleen jammer dat we ons überhaupt met problemen als deze moeten bezighouden.

Demonstratie van buschauffeurs voor de Knesset. Tekst op het spandoek: Genoeg geweld tegen bestuurders! (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ook vandaag zal ik weer met de bus naar huis rijden. Meestal is het dezelfde chauffeur, die me dan bij het instappen vriendelijk begroet. Een van de buschauffeurs zorgt zo goed voor zijn 'stamgasten', dat hij een keer een collega van mij belde toen deze een keer niet zoals anders bij de bushalte stond. De chauffeur, die trouwens Mohammed heet, vroeg of hij nog een of twee minuten moest wachten. Een aardige geste. Mohammed is echt een van de aardigste chauffeurs van onze lijn.

En nu wens ik u een prettige en vooral rustige woensdag. We gaan ook weer met onze dagelijkse berichtgeving beginnen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.