Oppositie verwerpt wet voor politieke doeleinden

Tuesday, December 18, 2018 |  Dov Eilon
Hoe moeilijk het is om met een coalitie van slechts 61 van de 120 zetels te regeren, bleek maandag bij de stemming over een wet, waarvan men zeker was dat deze zou worden aangenomen. Door een 'truc' van de oppositie werd het wetsontwerp uiteindelijk verworpen, wat grote onrust in de plenaire zaal veroorzaakte.

De regeringscoalitie met 61 zetels heeft tijdens de derde en beslissende lezing van een wetsvoorstel een onaangename nederlaag geleden. Terwijl 37 parlementsleden voor stemden, stemden er 44 tegen een nieuwe wet, die bouwbedrijven verplicht om klanten een jaar garantie te geven op hun werk na renovatiewerkzaamheden. De wet meende het dus goed met de burgers. Degenen die dit voorstel hadden ingediend waren Roy Folkman van de coalitiepartij Koelanoe en Eitan Kabel van de oppositionele Arbeidspartij, die - in tegenstelling tot zijn partijgenoten - voor de wet stemde en na de uitslag buiten zichzelf was

Bij de tweede lezing stemden immers 65 parlements­leden voor de nieuwe wet, zodat men kon verwachten dat de derde en beslissende lezing slechts een formaliteit was. Maar uiteindelijk bleek het om een truc te gaan, om een wet van de coalitie te verwerpen. Het leek dat het de leden van de Knesset niet interesseerde dat de nieuwe wet een goede zaak voor de burgers zou zijn.

De onverwachte verwerping van de wet veroorzaakte grote onrust in de zaal. Leden van de coalitie bekritiseerden de truc die leidde tot de verwerping van de wet. 'Schaam je ervoor, dat jullie juist deze wet hebben verworpen,' zei Likoed-afgevaardigde Miki Zohar. 'Jullie benadelen vooral de zwakke delen van de bevolking, die nu een jaar garantie hadden kunnen krijgen op renovatiewerkzaamheden. Het publiek zal u geen enkele stem meer geven vanwege deze truc.'

Het is betreurenswaardig, dat de oppositie een wet, die voor de burgers opkomt, heeft gebruikt voor haar politieke doeleinden. Het leek er hier alleen om te gaan, de coalitie 'een keer een klap te verkopen', waarbij niemand zich leek te interesseren in de inhoud van de wet. De leden van de coalitie moeten nu begrijpen dat je met zo'n krappe meerderheid van 61 stemmen niet op anderen kunt vertrouwen om een wet erdoor te drukken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.