Lage opkomst bij Israëlische versie Gele Hesjes-protest

Tuesday, December 18, 2018 |  Tsvi Sadan
De aanleiding voor de Franse 'gele hesjes'-protesten, die op 17 november begonnen, was een verhoging van de brandstofbelasting, die de burgers zagen als bewijs van de onverschilligheid van president Emmanuel Macron voor hun problemen. Er bestaat weinig twijfel over dat dit een echt volksprotest is.

Afbeelding: Slechts enkele honderden mensen kwamen opdagen voor wat als het begin van een massale publieke beweging werd aangekondigd. (Foto: Gili Yaari/Flash90)

De aanleiding voor de Israëlische versie van de gele hesjes-protesten, die slechts een paar dagen geleden begonnen, was een verhoging van de gemeentelijke belastingen, evenals van de prijzen van elektriciteit, water en basisvoedingsmiddelen.
Zoals tegenwoordig zo vaak gebeurt, waren de sociale media de aanstichter van dit protest. Onder de organisatoren waren David Mizrachi, ook bekend om zijn activiteit in de 'gehandicaptenprotesten', en activist Shai Cohen, die geïdentificeerd wordt met de Arbeidspartij. Er waren maar weinig anderen die de moeite namen om mee te doen, hoewel de honderden demonstranten die de straat op gingen, vergezeld werden door de knessetleden Yair Lapid, leider van de centrumpartij Yesh Atid, en Nachman Shai van de Arbeidspartij.

Het doel van het gele hesjes-protest, zei Mizrachi, is 'de prijsstijging een halt toe te roepen, de monopolies te verzwakken en de kosten van levensonderhoud, die zwaar wegen op alle Israëlische burgers, te verlagen. Dat is het hart van de strijd'.
Ondanks een hartstochtelijke oproep aan de massa's bleek het Israëlische protest een bleke versie te zijn van wat er in Frankrijk gebeurt. Dat kan te maken hebben met het feit dat dit protest te veel op namaak lijkt om aantrekkelijk te zijn. Dit soort 'geïmporteerde' protesten is al eerder uitgeprobeerd in 2011. Toen bleek, wat eerst een echte burgerbeweging leek te zijn, bekend als het 'Rothschild Boulevard protest', een goed georganiseerde politieke campagne te zijn, gefinancierd door controversiële organisaties zoals het New Israel Fund.

Het feit, dat de organisatoren slechts een fractie van de beloofde duizenden demonstranten bijeen konden brengen, zou kunnen wijzen op een groeiende vermoeidheid onder de Israëli's voor gemanipuleerde demonstraties. Hoe waardig het onderliggende doel ook moge zijn, op dit punt wordt het gele hesjes-protest ervan verdacht, dat het weer een vermomde politieke campagne is. Deze verdenking wordt versterkt door de deelname vanShai Cohen , die 100 van de gele vesten heeft geschonken die door de demonstranten worden gedragen,.

Volgens de bekende journalist Akiva Novick is Shai Cohen de CEO van The Israeli Alliance, een beweging voor sociale verandering, die wordt gefinancierd door niemand minder dan de Tides Foundation, die op haar beurt veel van haar financiering ontvangt van George Soros. Tides omschrijft zichzelf als 'werkend aan een vooruitstrevend beleid op het gebied van sociale rechtvaardigheid, milieu en mensenrechten'.

In een toelichting op de droevige opkomst schreef Novick: 'Als de leiders van het gele hesjes-protest eerlijk genoeg waren geweest om te zeggen: 'Wij zijn een oppositieprotest verbonden met links', dan zou de politieke vingerafdruk niet veel hebben voorgesteld. Maar als ze benadrukken dat het protest a-politiek is, dan wordt de deelname van een organisatie als The Israeli Alliance een belangrijke zaak'.

Helaas, wat een goede zaak had kunnen zijn, zal nu hoogstwaarschijnlijk stilletjes in de vergetelheid raken door oneerlijke politieke manoeuvres achter de schermen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.