Groeten uit Israël: waarom is alles hier zo duur?

dinsdag 18 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Uiteindelijk heeft het toch niet geregend, toen ik gisteren tegen 17 uur in Modi’in aankwam. Ik heb nu heel bewust het woord ‘nog’ geschreven, want een paar uur later gingen de hemelsluizen open en goot het als met emmers tegelijk. Mijn zoon was tegen die tijd helaas al met vrienden onderweg. Ik zeg ‘helaas’, omdat hij van huis was vertrokken met in de overtuiging dat het niet zou regenen. Hij was tamelijk nat, toen ik hem later met de auto ophaalde.

Vanochtend vroeg was alles weer rustig geworden. De hemel was stralend blauw, zoals zo vaak ’s ochtends in Jeruzalem. Het zou hier niet gaan regenen, volgens het weerbericht, dat we zo meteen gaan lezen. Wie naar Tel Aviv gaat, zal in elk geval een paraplu mee moeten nemen. Ook in Modi’in was het nog flink bewolkt, toen ik op mijn bus wachtte, zoals u op de titelfoto kunt zien. Daar is de kans op regen, volgens mijn weerberichten-app, 90 procent.
We moeten dankbaar zijn dat de regen deze winter al zo vroeg is begonnen. Ik herinner me nog jaren waarin het pas eind januari echt begon te regenen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Jeruzalem: Deels helder, deels bewolkt, zonder noemenswaardige temperatuur­veranderingen. Tot de middag kunnen er in het noorden en aan de kust hier en daar regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nog steeds op 214,60 graden onder de zeespiegel.

Ondanks de erg onrustige afgelopen week, schijnt het ons weer gelukt te zijn om in het normale alledaagse leven terug te keren. Natuurlijk lezen we in de kranten de berichten over de verbeterende toestand van de gewonden van de recente aanslagen. Ook de korte 'persconferentie' van het echtpaar Ish-Ran, die hun baby slechts drie dagen na de wegens de verwondingen van de moeder versneld ingeleide bevalling verloren hadden, ging ons aan het hart. In het bijzonder één zin had mij erg ontroerd: 'Het bloed van het volk Israël stroomt door mijn aderen,' heeft Shira Ish-Ran gezegd. Een ontzettend sterke uitspraak. En hij was helemaal juist, na de vele bloedtransfusies die zij had gekregen.
Ondanks al die gebeurtenissen zijn we weer in het alledaagse leven terug. We kijken vooruit, tot de volgende gebeurtenis, die misschien weer heel Israël zal verenigen, zoals dat door de drie dagen oud geworden baby was gebeurd.

'Dagelijks leven' met betonblokken en wegversperringen bij de bushalte bij Givat Assaf, waar afgelopen week twee Israëlische militairen werden gedood (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ook in het dagelijks leven in Israël zijn er genoeg problemen waar we mee klaar moeten zien te komen. Onder meer zullen de elektriciteits­tarieven begin volgend jaar worden verhoogd, en daarna zal ook het water duurder worden. Want om zeewater te ontzilten is heel veel energie nodig. En zo gaat de reeks maar door. Zo zullen er ook een hele reeks levensmiddelen duurder worden. Daarbij komt dat het hier bij ons toch al niet goedkoop is. Om te zien wat ik daarmee bedoel, hoeft u maar een keer hier een supermarkt binnen te gaan en de prijzen te vergelijken met die bij uw supermarkt. Voor de regering is de verwachte golf van prijsverhogingen natuurlijk niet prettig in dit verkiezingsjaar. Ook op dit gebied heeft de regering het niet gemakkelijk met een minimale meerderheid in de Knesset. Maar daarover zullen we later berichten.

Waarom zijn levensmiddelen in Israël zo duur? Daarover sprak de in Jeruzalem wonende blogster Miriam. Gewoon beluisteren.

Natuurlijk hebben de hoge prijzen hier bij ons ook te maken met het feit dat Israël heel veel geld investeert in veiligheid. Wij zijn een klein land met heel veel vijanden om ons heen. Dan heeft de veiligheid absoluut prioriteit. Dat moeten wij als burgers begrijpen als we bezwaar maken tegen de hoge kosten van levensonderhoud. Ja, het is niet altijd gemakkelijk om hier te wonen. Maar toch zou ik in geen ander land willen wonen. Ondanks de vele problemen heerst hier het gevoel van saamhorigheid, wat ik nergens anders heb gevoeld.

Ik die zin wens ik u nu een prettige en rustige dinsdag. Zo meteen zijn er weer actuele berichten uit Israël, die hopelijk alleen maar positief zijn. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.