Vertrouwen in Netanyahu als 'Mr. Security' gedaald

maandag 17 december 2018 |  Ryan Jones
Decennialang heeft premier Benjamin Netanyahu zichzelf aangeprezen als 'Mr. Security', de enige politicus en leider die de Israëli's echt kan beschermen tegen hun vele vijanden. Maar een ongelukkige samenloop van gebeurtenissen in de afgelopen weken wekt twijfel aan die titel.

Eerst nam de voormalige minister van Defensie Avigdor Lieberman ontslag, uit protest tegen de weigering van Netanyahu om met meer geweld te reageren op het laatste spervuur van raketten van Hamas uit de Gazastrook.
Netanyahu nam tijdelijk de defensieportefeuille over, en weinig Israëli's knipperden met hun ogen, denkend dat 'Mr. Security' deze taak zeker aankan.

Dan volgde een golf van terreuraanslagen in Samaria, de kranten brachten hartverscheurende krantenkoppen van jonge soldaten, zwangere vrouwen en baby's die verminkt zijn of hun leven verliezen. Mr. Security had in de ogen van de meeste Israëli's gefaald.

Een menigte verzamelde zich vorige week nabij de officiële residentie van de premier in Jeruzalem om te eisen dat Netanyahu ofwel zijn zaken op orde krijgt, ofwel een stap terug doet.

Zondag kwamen ze weer bij elkaar, deze keer buiten het kabinet van de premier, en werden ze vergezeld door maar liefst negen leden van het kabinet van Netanyahu, waaronder minister van Onderwijs Naftali Bennett.

'Het veiligheids establishment heeft gekozen voor de rechten van de Palestijnen boven de veiligheid van de Israëli's, voer Bennett uit. 'Toen Netanyahu zichzelf tot minister van Defensie benoemde, beloofde hij een verandering in het beleid. Dat is nog niet gebeurd.'

De menigte van enkele honderden mensen reageerde door te roepen: 'Bibi, neem ontslag, je bent niet meer gewenst!'

Een opinie-onderzoek uitgevoerd door cHadashot TV vond dat het sentiment wijdverspreid is. Van de ondervraagden zei 58 procent 'ontevreden' of 'zeer ongelukkig' te zijn met de prestaties van Netanyahu als minister van Defensie. Slechts 7 procent zei dat ze 'zeer tevreden' waren en 26 procent meldde 'tevreden' te zijn met de huidige Israëlische leider.
Die aantallen beloven niet veel goeds voor de nationale verkiezingen.

Door het vertrek van Lieberman en zijn Yisrael Betenoe partij uit de regeringscoalitie, heeft Netanyahu een flinterdunne meerderheid van 61 tegen 59 in de Knesset. Als Bennett en zijn Joodse Huisfractie te ontevreden zouden worden, dan zou een motie van wantrouwen gemakkelijk kunnen worden aangenomen en de regering omverwerpen. Dat zou leiden tot vervroegde verkiezingen, waartoe velen al oproepen.

Zelfs als de huidige regering haar volledige ambtstermijn overleeft, dan staan de landelijke verkiezingen gepland voor november volgend jaar. Dat geeft Netanyahu niet veel tijd om zijn reputatie als Israëls meest veiligheidsbewuste politicus te herstellen, wat de langst dienende premier van Israël mogelijk berooft van een van zijn primaire campagneslogans.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.