Is vernietiging van huizen het juiste middel tegen terreur?

Monday, December 17, 2018 |  Dov Eilon
Nadat zondag in het vluchtelingenkamp al-Amari bij Ramallah het huis werd opgeblazen van een terrorist, die een half jaar geleden een Israëlische militair doodde, hebben Israëlische veiligheidstroepen maandag het huis van de terrorist uit Barkan slechts gedeeltelijk vernietigd (video), omdat hij maar in een deel van het huis woonde.

Ahraf Na'alwa vermoordde ongeveer twee maanden geleden de twee Israëli's Kim Levengrond en Ziv Hagbi. Vorige week werd hij bij een poging hem te arresteren, doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen, nadat hij twee maanden was ondergedoken.

Het Hooggerechtshof heeft al eerder gereageerd op het beroep van familieleden van de terroristen, en bepaald dat alleen het deel van het huis waar de terrorist woonde, wordt vernietigd. Dit kan de reden zijn waarom het Israëlische leger ook in dit geval alleen de vernietiging van het door de terrorist bewoonde deel van het huis eiste. Zo werd dit deel van het huis nu zorgvuldig vernietigd met een pneumatische hamer in plaats van explosieven, zodat alleen de woonruimte van de terrorist echt onbruikbaar werd gemaakt.

De familie van een van de slachtoffers was verbaasd over de voorzichtige vernietiging van slechts een bepaald deel van het huis. 'Het kapotslaan van de muren met een hamer is een complete grap, het heeft geen zin. Het hele huis had moeten worden afgebroken. Net zoals ons huis werd verwoest toen onze zus van ons werd weggehaald,' zei de zus van Kim Levengrond.

Ook de ouders van de terrorist zijn er van beschuldigd, dat ze hem hebben gesteund, aldus Rafi, Kim's vader, die de vernietiging van het hele huis eiste.

Maar ook als het hele huis was opgeblazen, rijst de vraag of deze wijze van bestraffing überhaupt wel effectief is. Gisteren heeft de Palestijnse Autoriteit beloofd het verwoeste huis van de moordenaar van de militair te herbouwen. Ook het huis van de terrorist Achmed Nasser, die in januari van dit jaar Raziel Shevach, rabbijn en vader van zes kinderen, vermoordde, is al weer herbouwd. De familie van de terrorist had eerder een volledig gemeubileerd appartement gekregen.

Binnenkort wordt het huis van de terrorist weer herbouwd, dat gisteren werd verwoest in het vluchtelingenkamp al-Amari bij Ramallah (Foto: Flash90).

Nu speelt men aan Israëlische kant met het idee om het huis weer te vernietigen. Tijdens de demonstratie van zondag van de inwoners van Judea en Samaria tegen het zwakke beleid van Netanyahu tegen terrorisme ging minister van Economische Zaken Eli Cohen (Koelanoe) nog een stap verder: 'Als Machmoud Abbas de huizen van de terroristen herbouwt, moet zijn huis worden verwoest.'

De vraag is echter of dit eigenlijk een succesvolle afschrikkende maatregel is om toekomstige terreuraanslagen te voorkomen. Momenteel lijkt dat niet zo te zijn. Ook de moeder van de terrorist, wiens huis gisteren was verwoest, was rustig. Haar huis was een offer voor het Palestijnse volk en zou spoedig weer opgebouwd worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.