Groeten uit Israël: West-Jeruzalem? Dat ken ik niet

maandag 17 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Voordat ik vanochtend het huis uitging, keek ik nog even naar het weerbericht voor vandaag. Ik wilde voorkomen dat ik weer zo’n pech had als vorige week, toen ik helemaal vergeten was dat het weer zou gaan regenen, wat het dan ook deed. Mijn weerberichten-app laat me zien dat het vandaag zonnig zal zijn. Dus liet ik mijn regenjas weer thuis. Toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, werd ik door de zon begroet, die zijn verwarmende zonnestralen vanuit een wolkeloze blauwe hemel stuurde (zie titelfoto). De combinatie van warme zonnestralen en koele lucht is gewoon prachtig.

Toen ik dan, natuurlijk te voet, de redactie bereikte, ging ik eerst achter de computer zitten en keek naar de webpagina’s van de Israëlische meteorologische dienst, om dit artikel Groeten uit Israël voor vandaag voor te bereiden. Daarna vroeg ik me pas af of ik niet tóch mijn regenjas mee had moeten nemen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Tegen de middag beginnen in het noorden hier en daar enkele regenbuien met onweer, die zich in de middag naar het midden van het land zullen uitbreiden. Aan de kust staat een harde zuidwestelijke wind, de temperaturen zullen weer gaan dalen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,60 meter onder de zeespiegel.

Vanmiddag zal het dus in het midden van het land regenen. Eigenlijk hoort Jeruzalem daar niet bij, als over het midden van het land wordt gesproken. Misschien krijg ik een paar regendruppels mee als ik in Modi’in uit de bus stap. Geen probleem, mijn auto staat recht tegenover de bushalte.

Als we al over Jeruzalem spreken, heb ik altijd nog dat 'West-Jeruzalem' in mijn hoofd zitten. Kent u die stad? West-Jeruzalem. Deze stad is nu toch door Australië als onze hoofdstad erkend. West-Jeruzalem. Wie is eigenlijk de burgemeester van West-Jeruzalem? Woonde ik vroeger, toen we in het stadsdeel Pisgat Ze'ev woonden, dan niet in onze hoofdstad? Sinds wanneer bestaat dat West-Jeruzalem trouwens? In West-Jeruzalem schijnt het weer trouwens anders te zijn dan in Jeruzalem. Hoe het weer in West-Jeruzalem is, kunt u hier zien. Het weerbericht voor zoiets als Oost-Jeruzalem heb ik op deze pagina trouwens niet gevonden.

Maar OK, nu weer serieus. Natuurlijk weet ik wat er met West-Jeruzalem wordt bedoeld. Ik heb het ook vaak over het 'westelijke deel van de stad' of het 'oostelijke deel van de stad'. Het westelijke deel is dan het zogenaamde nieuwe Jeruzalem. Maar onze beste vrienden(?) in het buitenland willen onze hoofdstad steeds weer opdelen. Ze willen ons voorschrijven wat wij als onze hoofdstad mogen beschouwen. Maar er bestaat alleen het ene Jeruzalem met een stadsbestuur en met een burgemeester en met kiesrecht voor alle burgers van de stad, in het noorden, zuiden, oosten en westen.

Natuurlijk zijn er een hoop problemen in deze stad. En het is me duidelijk dat er in het oosten van de stad meer Arabieren wonen dan in het westen. Maar het is één stad. Onlangs ben ik met de tram van Pisgat Ze'ev naar het centrale busstation gereden. Na de halte in Pisgat Ze'ev zijn er ook een paar haltes in Arabische stadsdelen, zoals Shoeafat en Bet Hanina. Daar stappen dan Arabische inwoners in de tram. De tram is er voor iedereen. Arabieren zitten dan trouwens ook naast Joden. En er gebeurt niets! Onvoorstelbaar, hè?

De tram rijdt door het Arabische stadsdeel Shoeafat. Ziet er toch heel fatsoenlijk uit, nietwaar?

Eigenlijk zou alles zo makkelijk kunnen zijn. Als iedereen nu ook zo zou zijn als die trampassagiers. Maar helaas schijnen er groepen te zijn die niet geïnteresseerd lijken te zijn in een vreedzaam met elkaar samenleven. Zoals bijvoorbeeld Hamas, die nu van de VN zo ongeveer een vrijbrief heeft gekregen. Nauwelijks had de VN geweigerd Hamas te veroordelen, of hier begonnen de terreuracties tegen Israëli's in Judea en Samaria weer.

Of de Australische erkenning van West-Jeruzalem nu enige positieve bijdrage heeft geleverd, die vraag laat ik gewoon maar even in het midden. Of ik vergeet hem gewoon, net zoals ik die hele Australische erkenning maar beter vergeten kan.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag. Hopelijk kunnen we vandaag eindelijk weer eens prettiger nieuws publiceren over een heel normale dag in Israël. Het ga u goed.

Shalom vanuit West-Jeruzalem, eh, ik bedoel Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.