Demonstratie bij huis premier: 'We zwijgen niet langer'

Sunday, December 16, 2018 |  Redactie Israel Today
Honderden mensen uit Judea en Samaria en andere delen van Israël kwamen vanochtend voor het kantoor van de premier bijeen om te protesteren tegen de zwakte van de regering in de strijd tegen het terrorisme.
Er werden borden gehouden met de woorden: 'We zwijgen niet langer' - 'Ofra is een feit! Geef ons een bouwtekening!' - 'Legalisatie als reactie op terreur!'

Ook ministers van de regering, van de partijen Het Joodse Huis, Koelanoe en zelfs van Likoed stonden achter de demonstranten uit Judea en Samaria en eisten dat premier Netanyahu zijn veiligheidsbeleid zou veranderen na een toenemend aantal terreur­aanslagen op Israëlische militairen en burgers.

Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei: 'We hebben genoeg van de beloften. De premier beloofde dat de huizen van de terroristen binnen 48 uur vernietigd zouden worden, maar de huizen van de moordenaar van Ari Fuld en van de moordenaars van soldaten in Givat Assaf moeten nog steeds vernietigd worden. Als je iets belooft, houd je er dan aan!

Bennett noemde toen naar een ander incident, waarbij vrijdag een Israëlische soldaat in Bet El ernstig gewond raakte door een terrorist die hem met een mes stak. 'Het is tijd dat Israël weer wint. Het incident van Bet El gebeurde omdat het veiligheidssysteem beslist voor de rechten van de Palestijnen ten koste van de Israëlische burgers. Daarom werd in de geest van het Hoog­gerechts­hof besloten om de veiligheidsring enigszins te openen. En door dit gat kwam de terrorist vrijdag en raakte de soldaat ernstig gewond.

De partij Het Joodse Huis bevordert twee wetsvoorstellen voor de strijd tegen het terrorisme. Eén voorstel betreft de uitwijzing van de families van terroristen uit hun huizen, het tweede voorstel betreft de legalisering van de buitenposten in Judea en Samaria.

Het Knessetlid Oren Hazan (Likoed) eiste een operatie tegen terreur in Judea en Samaria. Zolang deze operatie niet plaatsvindt, zou hij niet deelnemen aan een stemming over een wet die de leider van de grootste partij zou belasten met de vorming van de regering. 'Ik zal niet met de regering voor een wet stemmen totdat we een operatie tegen terreur beginnen. Vandaag moeten we overschakelen op de aanval. We hebben genoeg van het gebrek aan beslissingen, we willen de terroristen elimineren'.

Naast Oren Hazan waren ook de Likud-ministers Yarin Levin, Ofir Akunis en Zeev Elkin aanwezig bij de demonstratie.

(Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Minister Elkin stelde zich achter de eisen van de demonstranten en zei ook: 'Het is noodzakelijk, en ik zeg dit al lange tijd, om stappen tegen de Palestijnse Autoriteit en tegen de Palestijnse leider Abbas te ondernemen. Abbas is geen oplossing, zoals sommige elementen binnen het leger denken, hij maakt deel uit van het probleem, en de betalingen aan terroristen, die in de gevangenis zitten, daar het bewijs van'.

Minister van Toerisme Levin zei: 'Ik ben vandaag nog voor de kabinetsvergadering gekomen om duidelijk te maken dat de tijd voor handelen is gekomen. Het is tijd voor een wet om jonge nederzettingen en grootschalige bouw te legaliseren als reactie op deze verachtelijke moordenaars. Een plaats waar Joden worden vermoord omdat ze Joden zijn, is precies de plaats waar een nieuwe en sterke nederzetting moet ontstaan, in Elon Moreh, Nofe Nechemyah, Ofra en Har Bracha. Dit is de weg die we met al onze kracht en vastberadenheid zullen inslaan.

Stenen verwonden jonge vrouw
Ondertussen heeft zich vandaag weer een incident voorgedaan. Bij Eli in Binjamin raakte een 24-jarige vrouw matig gewond nadat op autoweg 60, stenen naar haar auto waren gegooid. De vrouw liep verwondingen aan haar gezicht op en werd naar het Sha'arei Tzedek Ziekenhuis in Jeruzalem gebracht voor behandeling.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.