Groeten uit Israël: Leren omgaan met verlies en verdriet

Sunday, December 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe week is begonnen, en dat is maar goed ook. Het was geen eenvoudige week. De slachtoffers van de terreuraanslagen werden begraven, hun gezinnen moeten nu, hoe onmogelijk het ook mag lijken, op een of andere manier met het verlies om leren gaan. Na verloop van tijd zullen ze niet meer in het middelpunt van de openbare belangstelling staan, zoals in de dagen na de tragedie, na de aanslagen. Wanneer de familieleden elkaar na de week van rouw bij het graf van hun geliefden ontmoeten, zullen ze alleen zijn. Niemand zal er meer over berichten, de reporters en cameramensen zijn allang bezig met andere actuele gebeurtenissen. Wel hoop ik dat daar geen terreuraanvallen meer bij zullen zijn. Zo gaat dat nu eenmaal. Het mag wreed zijn, maar zo is nu eenmaal de gang van het leven.

Maar die treurige week is op een wonderbaarlijk mooie manier geëindigd. Ik bedoel het weer. Het was bijna zomers warm, rond de 23 graden, de zon scheen aan een wolkeloze blauwe hemel. De warme zonnestralen aaiden ons. Het was als een troost na die niet zo makkelijke dagen. Bij ons thuis hebben we het weekeinde weer geheel doorgebracht zonder ook maar een blik op het nieuws. Het weekeinde, de shabbat, behoort alleen aan de familie toe.

Omdat onze dochter weer op de legerbasis moest blijven, hebben we haar even kort opgezocht en iets van onze shabbatmaaltijd voor haar meegenomen. Vóór de basis staan banken en tafeltjes, die bedoeld zijn voor dergelijke bezoekjes. Zoals gezegd, was het warm weer, gewoon fantastisch. ’s Avonds kwam onze zoon met zijn vriendin, die ook al een deel van het gezin is geworden.

Op shabbat gisteren was het bijzonder warm, zodat we voor het eerst dit jaar buiten in de tuin hebben geluncht. Zelfs afgelopen zomer hadden we dat niet gedaan, want toen was het gewoon te heet. Maar het weer was nu gewoon ideaal. ’s Middags hebben we een wandeling gemaakt door onze stadswijk, waar ook de titelfoto van vandaag is gemaakt. Het was een prachtig weekeinde. Wat het weer betreft, zou de regen morgen terugkomen. Tenslotte is het bijna eind december.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt, met een daling van de temperatuur aan de kust. In de bergen blijven de temperaturen bovengemiddeld hoog. In de bergen in het noorden tot de middag harde wind uit het oosten. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nog steeds op 214,605 meter onder de zeespiegel.

Veel Israëli's hebben het prachtige weer van het afgelopen weekeinde gebruikt voor uitstapjes in de natuur.

En nu beginnen we een nieuwe week met nieuw nieuws. Op weg naar Jeruzalem werd op de radio gesproken over een nieuwe golf van prijsstijgingen. Elektriciteit, levensmiddelen, water, veel zal aan het begin van het nieuwe jaar duurder worden. Alsof het hier bij ons nog niet duur genoeg is. De regering komt er op een of andere manier niet uit met dat probleem van die prijsstijgingen. Ook de woningen zijn niet goedkoper geworden. En nu zou al het andere ook duurder moeten worden.

Dat herinnert me meteen aan de zomer van 2011, toen een golf van prijsstijgingen bijna een half miljoen Israëli's de straat op bracht. Aanleiding daarvoor was toen de prijs van de geliefde cottage cheese. Maar ik ben er niet zeker van of wij Israëli's deze demonstratie van 2011 nog eens zouden kunnen herhalen. Want helaas hebben we ook andere problemen, zelfs veel te veel daarvan.

En nu wens ik u nog een prettige zondag en, als u het viert, een mooie derde advent. Hier bij ons begint het vandaag meteen weer met actuele berichten uit Israël. Blijft u ons trouw. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.