Veel kritiek op Australische erkenning West-Jeruzalem

zondag 16 december 2018 |  Dov Eilon, Ryan Jones
In een openbare verklaring zei de Australische premier Scott Morrison zaterdag (shabbat!), dat Australië nu officieel 'West-Jeruzalem' erkent als de hoofdstad van de Staat Israël. Vervolgens klonk er kritiek van beide kanten, van Israël en van de Palestijnse Autoriteit.

'Australië erkent nu West-Jeruzalem, de zetel van de Knesset en vele overheidsinstellingen, als hoofdstad van Israël', aldus Morrison. De Australische ambassade zou naar West-Jeruzalem verhuizen als de tijd rijp was. Verder sprak hij de steun van Australië uit voor de tweestatenoplossing met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse Staat.

Vorige week werd er veel gesproken over de verwachte Australische erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hoezeer de Australische premier ook werd geprezen om zijn verwachte stap, is men vandaag waarschijnlijk nogal ontnuchterd nadat Morrison het zelfde deed als Rusland en een Israëlische hoofdstad heeft erkend die niet eens bestaat: West-Jeruzalem.

Vorige week had niemand over West-Jeruzalem gesproken, toen het ging om de aangekondigde Australische erkenning. Zou het kunnen zijn dat de druk van de islamitische staten om Jeruzalem niet te erkennen verantwoordelijk was voor de stap van de Australische premier, die eruit zag als een terugtrekking?

Tweeërlei reacties
Dat Scott Morrison de Shabbat koos als tijdstip van zijn verklaring was misschien geen toeval. Hij had zo enige tijd gewonnen totdat de eerste reacties uit Israël kwamen, na het einde van de Shabbat.

Maar daarna kwamen de reacties. Aan Israëlische kant toonde men zich teleurgesteld door de Australische beslissing om alleen 'West-Jeruzalem' als hoofdstad te erkennen.
De regering van premier Netanyahu toonde zich teleurgesteld dat – in tegenstelling tot de Amerikaanse president Trump – de Australische premier de Israëlische soevereiniteeit over de helf van de heilige Stad erkende, en niet toezegde de ambassade van zijn land daarheen te verplaatsen.

Yuli Edelstein, voorzitter van de Knesset, zei dat hij verbaasd was dat slechts de helft van de stad als hoofdstad van Israël werd erkend. 'We zullen erop blijven aandringen dat heel Jeruzalem onze eeuwige hoofdstad is en niet slechts een deel ervan,' zei hij.

Maar er was ook kritiek van de andere kant. Velen veronderstelden dat de Palestijnen blij zouden zijn dat Australië alleen West-Jeruzalem als zetel van de Israëlische regering erkent, als alweer een afwijzing van de Joodse aanspaken op de gehele stad als hun eeuwige hoofdstad.

Maar tot verrassing van veel israëli's protesteerde de Palestijnse Autoriteit ook tegen de Australische verklaring. De uitleg van Saeb Erekat (foto), onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, herinnerde de Israëli's er aan hoe ver we nog verwijderd zijn van een echte vrede op basis van historische nauwkeurigheid: 'Geheel Jeruzalem blijft een onderwerp voor onderhandelingen over een definitieve status, terwijl Oost-Jeruzalem, onder internationale wetten, een integraal deel is van bezet Palestijns grondgebied', benadrukte Erekat.

Dat kwam als een verrassing voor bijna alle Israëli's, ook voor degenen aan de uiterste linkerzijde van het politieke spectrum, die de controle over de westelijke helft van Jeruzalem nooit als een onderhandelpunt hebben beschouwd.

Heeft Erekat zich alleen maar versproken, of heeft hij onthuld dat zelfs op het hoogste niveau van de zogenaamd 'gematigde' Palestijnse regering, het doel op lange termijn nog steeds is om al dit land aan Israël te ontworstelen?

De verklaring van Erekat zou de internationale gemeenschap op zijn minst duidelijk moeten maken, dat er in de nabije toekomst geen enkel vredesakkoord zal komen, aangezien geen Israëlische regering, van welke partij dan ook, ooit zal overwegen of door het volk zal worden toegestaan om West-Jeruzalem op de onderhandelingstafel te leggen.

Saeb Erekat zei ook dat Australië niet werkelijk een tweestatenoplossing zou steunen, de Australische regering had er nooit iets voor gedaan.
Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Yusuf al-Machmoud, noemde het Australische besluit een verkeerde stap was en een verkeerd begrip van de politieke realiteit.

Was het voor Australië eigenlijk wel nodig, om deze beslissing beken te maken, kan men zich afvragen. Beide partijen hadden immers kritiek op deze beslissing, dus blijft alles zoals het was. De Australische premier heeft niemand geholpen met zijn verklaring van gisteren.

Na protesten van de islamitische buurlanden Maleisië en Indonesië (en om financiële redenen) liet Australië al eerder deze maand het plan varen om zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.