Groeten uit Israël: Wat een treurige dag was dat

vrijdag 14 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wat een treurige dag was dat gisteren! Eerst hoorden we van het overlijden van die baby, daarna kwam de mes-aanval in de Oude Stad van Jeruzalem, en later de wrede aanslag op een bushalte bij Givat Assaf, waar twee jonge militairen het leven lieten. Er staat ons een treurig weekeinde te wachten.

Gisteren werd de hele dag bijna alleen maar over aanslagen, dood en rouw bericht. Ik kon gisteravond niet meer stoppen met schrijven. Mijn handen zaten voortdurend op het toetsenbord. De gebeurtenissen volgden elkaar voortdurend op. Ik kon het nauwelijks bijhouden. Het lijkt erop dat de situatie hier bij ons weer gespannen wordt.

We leven al in een waanzinnige realiteit. Eerst eisten de gebeurtenissen in het zuiden onze aandacht. Toen de situatie daar wat tot rust was gekomen, begon de operatie in het noorden, die nog steeds voortduurt. En nu lijkt er nog een terreurgolf in Judea en Samaria bij te komen. En misschien ook bij ons in Jeruzalem.

Zo gaat dat altijd hier bij ons. Dan is de situatie weer wat beter, en daarna weer wat slechter. Net als eb en vloed op zee. Na elke pauze volgt er weer een nieuwe golf van geweld. Ik vraag me alleen af hoe lang dat nog zo door zal gaan. En dan gaat men weer naar schuldigen zoeken. Ik las op Facebook alle mogelijke meningen. Zo zijn er mensen die vinden dat de 'kolonisten' de schuld waren, zij zouden zichzelf in gevaar brengen als ze in gebieden wonen die niet van hun zijn. Wat moet je daar nu van zeggen?

Ik vraag me vaak af hoe het mogelijk is dat men nu pas klaagt over een 'bezetting' van de zogenaamde 'Westbank', en niet al destijds toen de Jordaniërs of de Britten hier waren. Waar was toen de schreeuw naar 'Free Palestine' (bevrijd Palestina)?

Het zal een droevige vrijdag zijn. Vanavond wordt in het avondnieuws bericht over de begrafenissen van de beide slachtoffers van de aanslag van gisteren. Familie en vrienden zullen vertellen wat voor iemand het slachtoffer was. Twee nieuwe gezinnen behoren nu bij de groep van de terreur­slachtoffers. Op de volgende herdenkingsdag voor de gevallen militairen, die op de dag voor de Onafhankelijkheidsdag gevierd wordt, zullen er twee nieuwe namen toegevoegd worden. Hoe graag zou ik willen dat deze beide militairen de laatsten slachtoffers zouden zijn, maar ik weet dat ze dat niet zullen zijn.

Ik zal proberen om dit weekeinde en de shabbat van morgen een beetje tot rust te komen, en alleen met het gezin te zijn. We moeten dankbaar zijn voor elke dag dat we met ons gezin kunnen doorbrengen.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een stijging van de temperatuur, die bij het jaargetijde past. Tegen de avond harde oostenwind in het noorden en midden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 214,605 meter onder de zeespiegel.

Nadat het gisterochtend geheel bedekt en regenachtig was, scheen in de middag de zon weer.

En nu, in de hoop op betere en vreedzamer dagen, wens ik u een prettig weekeinde en gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.