Baby van in Ofra beschoten moeder is gestorven

donderdag 13 december 2018 |  Redactie Israel Today
Vier dagen lang hebben de artsen van het Sha'are Tzedek Ziekenhuis in Jeruzalem gevochten voor het leven van de baby, die na de aanval op zijn moeder bij Ofra met een keizersnee ter wereld kwam.

Slechts korte tijd nadat de moeder en haar man, Shira en Amichai Ish-Ran, die ook gewond raakte bij de aanval, hem voor het eerst zagen, stierf de baby. Vlak voor de begrafenis kreeg hij een naam: Amiad Israël. De begrafenis vond gisterenavond plaats op de Olijfberg in Jeruzalem. De baby, slechts 4 dagen oud, werd gedragen door zijn oom. De ouders moesten in het ziekenhuis blijven.

De grootvader, rabbi Rafael Ish-Ran, zei bij het graf van zijn kleinzoon: 'Er zijn niet veel mensen die vele jaren hebben geleefd en die erin geslaagd zijn om het volk van Israël te verenigen zoals u. U heeft ons veel licht gebracht en met uw licht zullen we de duisternis verdrijven. In de Halacha staat geschreven, dat men de baby een naam moet geven, dus hebben je ouders je een naam met een grote betekenis gegeven: Ami-ad Israel (עמיעד ישראל), ons volk is hier voor eeuwig, het volk van Israël is hier voor eeuwig'.

De tweede grootvader van de baby, Chaiim Silbershein, sprak ook op de begrafenis: 'Onze geliefde kinderen liggen momenteel gewond in het ziekenhuis. Jullie zijn pas negen maanden geleden met veel plezier getrouwd, een perfect paar. Wat was de vreugde groot toen we hoorden van de zwangerschap, de eerste kleinzoon, achterkleinzoon. Daarna, in de zevende maand van de zwangerschap, staken we de achtste kaars van Chanoeka aan. Dan ga je naar huis en wacht je bij de bushalte. En toen vernietigde een salvo van schoten de vreugde, de verwachting en de dromen. Alleen door een wonder overleefden Shira en Amichai. Maar de baby stierf na een lange strijd met de afschuwelijke moordenaar. Hoe kan zo'n verachtelijke moordenaar een geweer op een zwangere vrouw richten?
'Vanaf hier, vanaf de Olijfberg in het hart van Jeruzalem, zeggen we: U zult geen succes hebben, nooit, wij zijn sterker dan u,' zei hij tegen de terroristen.
'De baby die we nu begraven is de jongste baby die ooit door terroristen is vermoord', zei de rabbijn van de stad Tzfad.

Bij de aanval betrokken persoon doodgeschoten door veiligheidstroepen
Ondertussen zijn de Israëlische veiligheidstroepen nog steeds op zoek naar de daders. Tijdens een operatie in de stad Ramallah werd een Arabier door de veiligheidstroepen doodgeschoten. Hij wordt ervan verdacht de aanval bij de ingang van Ofra te hebben uitgevoerd. Hij reed in een taxi en probeerde te ontsnappen. Hij zou de veiligheidstroepen in gevaar hebben gebracht, die daarop het vuur op hem openden. Er was nog een andere persoon in de taxi, die door de schoten gewond raakte.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.