Groeten uit Israël: Wat doe je aan een slecht imago?

donderdag 13 december 2018 |  Dov Eilon
Vanochtend vroeg heb ik er helemaal niet aan gedacht dat het ook vandaag nog zou kunnen regenen. Daar komt bij dat het gisteravond in Modi’in deels heel hard heeft geregend. Pas toen ik hier in Jeruzalem uit de bus stapte, werd ik aan de regen herinnerd. De hemel was helemaal grauw en het regende een beetje. En het was met 9 graden best wel kil. Toen ik al bijna bij de redactie was, ging het iets harder regenen. Maar dat kon me niet schelen, ik was toch al nat. Je moet toch maar naar het weerbericht luisteren. En dat moet juist ik dan zeggen.

En hier is nu het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, met voor het jaargetijde te lage temperaturen. Tot vanmiddag kunnen er nog hier en daar regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zeer 23 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat nog steeds op 214,61 meter onder de zeespiegel.

Zoals u ziet, heb ik ook vandaag weer een foto vanaf ons balkon gemaakt. Wat een verschil met gisteren, toen de zon vanuit een stralend blauwe hemel scheen.(Foto: Dov Eilon)

Over de Duitse steunbetalingen aan de Palestijnse Autoriteit schreef ik maandag een artikel. Daar wil ik vandaag nog iets over zeggen. Ik verwees daarbij naar een artikel in de Jerusalem Post en een reactie van een redacteur van de Bild-Zeitung. Uit beide bronnen bleek dat de partijvergadering een verzoek aan de Duitse Bondsregering had afgewezen, om zijn betalingen aan de PA te staken zolang deze maandelijkse salarissen betaalt aan terroristen en hun familie. Maar de persdienst van de CDU deelde later mee dat de aanvraag niet was afgewezen, maar voor verder overleg aan de Bondsdagfractie van de CDU/CSU was doorgestuurd.

Natuurlijk kan men zich nu afvragen waarom de partijvergadering zo moeilijk deed over deze stemming. Dit onderwerp lijkt inderdaad een 'hete aardappel' te zijn, waar men liever niet zijn tong aan brandt. OK, ik accepteer dat; het is me duidelijk dat beslissingen als deze consequenties voor het buitenlands beleid hebben. Dat is net als bij de stemmingen in de VN. Daar gebeurt het vaak dat landen, die zich als vrienden van Israël zien, ook wel eens een voor een anti-Israël resolutie stemmen. Maar goed, we blijven hopen dat de Bondsregering zich ernstig met dit probleem zal bezighouden en een juiste beslissing zal nemen.

In het buitenland kijkt men heel anders aan tegen de situatie hier, dan zoals wij die zelf ervaren. Ik begrijp dat wel. Mensen buiten Israël zullen zich niet zo heel erg interesseren voor wat hier gebeurt. Voor velen van hen is Israël slechts een land 'ergens daar beneden'. Maar af en toe leest men dan wel eens een krantenkop, en die is dan meestal niet erg vriendelijk voor ons. 'Israël bombardeert…', 'Israël doodt…' zijn dan vaak de krantenkoppen die bij de meeste mensen in de herinnering blijven hangen.

Dat Israël dan geen goed imago heeft, is begrijpelijk. Dat was ruim dertig jaar geleden ook al zo, toen ik mijn kennissen en vrienden vertelde dat ik naar Israël ging. Er werd me gezegd dat ik heel moedig ben. Anderen adviseerden me om toch liever een geweer mee te nemen. Ze hadden gewoon geen idee van dit land. De vraag is hoe wij dit vertekende beeld van Israël kunnen corrigeren voor deze mensen, die eigenlijk helemaal geen belangstelling voor Israël hebben. Er is nog veel te doen.

En nu staat het weekeinde alweer voor de deur. Tijd voor het gezin, hoewel onze dochter de shabbat weer op de legerbasis doorbrengt, waar ze helemaal heen probleem mee heeft, en daar zijn we blij om. Maar vandaag is het donderdag, en we hebben nog een hele dag vóór ons, met veel actuele nieuwsberichten uit Israël. Blijf ons trouw; misschien kunt u uw vrienden en bekenden vertellen over wat u leest over Israël. Ik wens u een prettige en kalme donderdag. Het ga u goed.

De regen is goed voor de landbouw: Een veld met bladsalade in het noorden van het land. (Foto: Anat Hermony/Flash90)

Shalom vanuit Jeruzalem!

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.