Groeten uit Israël: We leven van feest tot feest

dinsdag 11 december 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Chanoeka ligt achter ons. Gisteravond hebben we geen kaars meer aangestoken. Jammer eigenlijk, ik was er net zo aan gewend geraakt. In de koelkast liggen nog een paar oude soefganiot. Ook dat is nu voorbij. Maar maakt u zich geen zorgen, het volgende feest komt nog. Ik beloof u dat het niet lang meer duurt tot er in de supermarkten en ook elders grote hoeveelheden gedoogde vruchten zullen worden aangeboden. Want op 21 januari is het Toe biShvat, het Nieuwjaar van de Bomen. Op die dag worden hier niet alleen bomen geplant, maar ook veel fruit en vooral gedroogde vruchten gegeten. Vergeleken met de soefganiot is dat trouwens veel gezonder, afgezien van de vaak veel te zoete gedroogde vruchten.

Ieder feest heeft zijn specialiteit, waar de winkeliers natuurlijk gebruik van maken. Maar daar hebben wij helemaal geen last van. Soefganiot met Chanoeka. Gedroogde vruchten met Toe biShvat, Oznei Haman (Hamansoren) met Poeriem, lekkere kokos- en amandelkoekjes met Pesach, kaaskoek met Shavoe'ot en honingkoeken met Nieuwjaar. Alleen voor Soekot (Loofhuttenfeest) schiet me nu geen bijzondere specialiteit te binnen. Maar daar staat het eten op de voorgrond, in de soeka. En dan begint alles weer van voren af aan.

In plaats van soefganiot zijn er binnenkort overal gedroogde vruchten (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Alleen jammer dat die aanslag van zondagavond ons weer uit het gewone dagelijks doen heeft gehaald. Wat heeft deze zinloze aanslag opgeleverd? Wat heeft die terrorist eraan gehad, dat hij op een hoogzwangere vrouw heeft geschoten? En hoe wreed moet je zijn om zo’n daad te prijzen en heldhaftig te noemen, zoals Hamas heeft gedaan. Maar wat kunnen we verwachten als zelfs Verenigde Naties weigeren om deze terreurorganisatie te veroordelen. En iedereen blijft stil.

Gisteren schreef ik over een stemming op de partijdag van de CDU. Het ging over het voorstel om van de Bondsrepubliek te eisen dat ze de steun­betalingen aan de Palestijnse Autoriteit bevriezen, zolang deze doorgaat met maandelijkse salarissen te betalen aan terroristen en hun gezinnen. Ik vind het inderdaad schandalig dat men geld geeft aan hen die daarmee de terreur­aanslagen tegen ons Israëliërs honoreren. Waanzin, niet te begrijpen. Overigens kan het zijn dat ik in mijn artikel een beetje te hard tegenover de Duitse bondskanselier was. Inderdaad, ik kan haar verwijten dat haar regering door blijft gaan met betalingen aan de Palestijnse Autoriteit, maar zij was niet verantwoordelijk voor het stemresultaat waarover het artikel ging.

Ook zou ik niet alles wat ons Israëli's niet bevalt, antisemitisch noemen. Zo kun je naar mijn mening ook niet elke kritiek op Israël automatisch aan antisemitisme gelijkstellen. Men kan kritiek hebben op Israël, en Israël maakt zeker ook fouten, wij allemaal maken fouten. Het kan zijn dat de handelwijze van de EU iets te maken heeft met de naïviteit waarmee ze proberen het conflict hier bij ons op te lossen.

Uiteindelijk zijn alleen wijzelf verantwoordelijk voor ons lot. We mogen niet op anderen vertrouwen die menen het beter te weten. Nee, wij zijn het die hier wonen, en wij kennen de realiteit, hoe die werkelijk is. Daarom zouden we ons minder zorgen moeten maken over wat men over ons zegt. Het is niet de moeite waard om je daarover op te winden of er bezwaar tegen te maken. Dat levert niets op, zoals we bij de laatste stemming in de Verenigde Naties weer hebben geleerd.

Het wordt weer tijd voor het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, zonder noemens­waardige temperatuurs­veranderingen. In het noorden kunnen hier en daar regenbuien voorkomen. Aan de kust waait een stevige zuid­westelijke wind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 214,61 meter onder de zeespiegel.

Het Meer van Galilea heeft nog veel water nodig. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Gisteren hadden we hier op de redactie weer pizza. Velen van u weten vast wel wat betekent. Het volgende nummer van ons blad Israel Today is naar de drukker gegaan, zodat onze abonnees het binnenkort in de brievenbus zullen vinden. Als u nog geen abonnement hebt en het nieuwe januarinummer in de brievenbus wilt krijgen, dan kunt u hier de verschillende abonnements­mogelijkheden vinden. Ik hoop dat u begrip hebt voor mijn stukje reclame. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.