Vrede met Arabieren door kracht, niet door zwakte

maandag 10 december 2018 |  Ryan Jones
Decennialang is aangenomen dat Israël zich diep moet buigen om de Arabische wereld ervan te overtuigen om vrede te sluiten. Israëlische concessies en 'goodwill-gebaren' waren altijd aan de orde van de dag bij onderhandelingen, zowel bij onderhandelingen met de Palestijnen als met andere Arabische buren.

Maar premier Benjamin Netanyahu heeft de afgelopen jaren aangetoond, dat bovenstaande formule niet de enige manier is om verder te komen. Wat velen zien als de weg van de 'zwakte' is er inderdaad meestal niet in geslaagd om de positie van Israël onder zijn buren te veranderen. Voor degenen die het Midden-Oosten kennen, is dit waarschijnlijk vanzelfsprekendheid. De Arabische wereld respecteert kracht, en heeft minachting voor toegeeflijkheid.

Netanyahu meent, dat het uitstralen van kracht in de afgelopen maanden heeft geleid tot ongelooflijke stappen in de richting van normalisatie. Zo werd de minister van Cultuur Miri Regev in haar officiële hoedanigheid verwelkomd door de Verenigde Arabische Emiraten, en Netanyahu bracht zelf een zeer openbaar gemaakt staatsbezoek aan Oman (foto). Maandag werd gemeld, dat het bezoek van Netanyahu aan Muscat in oktober had geresulteerd toestemming voor Israël om zijn luchtruim voor commerciële doeleinden te gebruiken.

De grootste doorbraak was het verbeteren van de betrekkingen met Saoedi-Arabië. Hoge Israëlische functionarissen hebben de laatste tijd een aantal ontmoetingen gehad met collega's uit het olierijke koninkrijk, en Netanyahu zou zich inspannen om de banden met Saoedi-Arabië volledig te normaliseren voor de volgende algemene verkiezingen in Israël, die momenteel gepland zijn voor november 2019.

Tijdens het historische bezoek van Idriss Déby, de president van de overwegend islamitische Afrikaanse natie Tsjaad aan Israël vorige maand, zei Netanyahu dat vroegere premiers hadden geprobeerd om in de gunst komen bij de Arabische en Moslim-werelden door 'gevaarlijke concessies' te doen. Netanyahu beloofde een heel andere weg te blijven volgen. 'Wij krijgen de steun van de wereld, waaronder velen in de Arabische wereld, door onze sterke en standvastige reputatie,' benadrukte hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.